Política

Casado recula amb Ayuso per seguir de líder

fi

Una reunió entre tots dos fixada pel líder del PP i que ella troba “infructuosa” acaba amb l’expedient tancat en fals

La presidenta madrilenya no oblida l’espionatge patit

Egea no és decapitat i el congrés del juliol no s’avança

La guerra no respecta els caps de setmana –“en la guerra, tots els dies són dilluns”, deia l’excap de l’estat major de la defensa (Jemad) Miguel Ángel Villarroya–, i la que hi ha al PP és total. El que el dissabte va imposar, però, és fer un balanç de la força pròpia. Si bé l’entorn del líder del PP informava –a dos quarts de tres perquè la notícia arribés fresca als informatius– que ell va moure fitxa i va convocar Ayuso divendres a la tarda per reunir-se a la seu del carrer Gènova, l’entorn de la presidenta de Madrid contraatacava –a les tres, hora del telenotícies a Madrid– amb la seva crua versió de la cita: “Hi va haver una reunió per buscar una solució. Reunió infructuosa.” Amb el PP en xoc per la implosió –la carta de dimissió d’Aznar que Manuel Fraga trencava en públic el 1990 al congrés de Sevilla i el xoc d’Esperanza Aguirre i Rajoy el 2008 al congrés de València semblen ara jocs de nens–, Casado va recular a canvi de res per seguir de líder: va donar per bones les explicacions d’Ayuso i el PP li tanca l’expedient en fals.

El cas per una comissió de 286.000 euros –segons ella, “contraprestació” i de 55.800 euros– pagada pel govern d’Ayuso al germà Tomás Díaz Ayuso en un contracte sanitari de mascaretes l’abril del 2020 –a través de Priviet Sportive, firma de Daniel Alcázar, amic dels germans– ha portat el PP a l’abisme. “És la crisi més greu que he vist mai”, reconeixia ahir Esperanza Aguirre.

De no exemplar a dir OK

L’endemà de l’atac directe a Ayuso –“la qüestió és si, quan moren 700 persones al dia, es pot signar un contracte amb la germana i rebre 286.000 euros; jo crec que no és exemplar i no permetria que un germà meu cobrés 300.000 euros per un contracte adjudicat pel meu Consell de Ministres”, va dir a la COPE–, Casado va buscar el suport dels barons. Però no el va trobar.

O el cap d’Egea o congrés

En fer recompte d’aliats i veure que només hi tenia el president murcià, Fernando López Miras –i que enmig del silenci el gallec Alberto Núñez Feijóo obria la porta a fer un congrés extraordinari–, Casado va descobrir que no volia fer cap dels dos passos que obririen la treva: ni entregar el cap del secretari general, Teodoro García Egea, ni avançar el congrés del PP estatal previst al juliol. I el partit era un clam. “El secretari general ja està trigant a dimitir. Però és que després de l’entrevista de Casado ahir [divendres a la COPE] em plantejo si no l’ha d’acompanyar”, deia Esperanza Aguirre a Catalunya Ràdio.

No a negar l’espionatge

Per què Ayuso trobava “infructuosa” la reunió va ser detallat més tard pel seu entorn, on hi ha Miguel Ángel Rodríguez com a estrateg. “El president del PP va demanar que la presidenta Ayuso digués en un comunicat que no havia estat investigada pel PP. A canvi, li aixecava l’expedient. Reunió infructuosa”, reblava l’equip d’Ayuso ahir a les cinc de la tarda tot vantant-se que ella refusa el xantatge de Casado. En veure que ella no faria cap gest i que no hi hauria quid pro quo per frenar la guerra, Casado reculava del tot i una hora després anunciava que es creu Ayuso: “El comunicat fet públic per la Comunitat de Madrid en què s’aporta la informació requerida sobre la contractació d’emergència durant la pandèmia s’incorporarà a l’expedient informatiu obert pel PP, que es conclourà satisfactòriament.”

Infructuós i satisfactori?

Que la cita “infructuosa” (Ayuso dixit) acabés amb un final “satisfactori” (Casado dixit) de l’expedient és una incongruència que s’explica per la reculada de Casado. Veient que Ayuso no afluixava, la por va dur el líder del PP a abraçar el ferro roent de creure de sobte la versió que ella donava 24 hores abans en què ella diu que la comissió és de 55.800 euros. L’alternativa d’entregar el cap d’Egea deixava Casado sense parallamps.

El tancament en fals coincidia amb la informació de Público d’un nou cas d’adjudicació sospitosa: 25 respiradors per 925.000 euros –per via urgent i sense concurs– a Prhoinsa, SA, que té com a administrador Juan Carlos Herrero Casasola, soci d’Isabel Ayuso Puente –mare de la presidenta– en quatre societats mercantils. A Efe, la ministra Margarita Robles negava que el govern es fregui les mans de plaer: “El PP i Espanya en conjunt mereixen que el principal partit de l’oposició posi fi a aquesta situació, que no és bona per a les institucions.”

LES FRASES

Egea ja està trigant a dimitir, i després de l’entrevista de Casado em plantejo si no l’ha d’acompanyar
Esperanza Aguirre
expresidenta de madrid
Els votants del PP i Espanya en conjunt mereixen que el PP hi posi fi, això no és bo per a les institucions
Margarita Robles
ministra de defensa

Mascareta més cara amb el germà

“Una contraprestació per la seva feina, no una comissió d’intermediació.” La Comunitat de Madrid d’Isabel Díaz Ayuso bateja així els 55.800 euros cobrats pel germà Tomás Díaz Ayuso (Pablo Casado ho eleva a 286.000 euros). Ayuso sosté que el germà ajudava a pagar preus més barats per les mascaretes, i és fals.

En la nota, Ayuso fa una tria interessada dels preus aquell abril del 2020 i diu que les comprades a la Xina –a través de Priviet Sportive, de Daniel Alcázar, amic dels germans des que tots tres estiuegen a Sotillo de la Adrada (Àvila)– i portades a Madrid costen 5 euros, “quan els preus arribaven a 10,50”. Ho fa citant les FFP3, més cares, i amagant que aquell dia paga 2,90 en altres contractes d’FFP2 en què no hi ha el germà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona