Política

Kíev es prepara per resistir l’assalt dels tancs russos

Les autoritats reparteixen armes als voluntaris i insten a l’autodefensa contra l’invasor, a tocar ja de la capital

Putin fa una crida a l’exèrcit ucraïnès perquè deposi Zelenski i el seu govern i negociï la “pau” amb Moscou

Els atacs haurien causat més de 130 morts, entre civils i militars

Els habitants de Kíev esperaven ahir l’entrada imminent dels tancs russos, en el segon dia de la invasió ordenada per Vladímir Putin i de bombardejos. Els carros armats avançaven des de l’est i baixaven també des del nord –Bielorússia– a través de Txernòbil, l’antiga central nuclear, capturada dijous pels russos. A mitja tarda, ja eren als districtes del nord de la capital.

Davant l’avenç dels russos, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va fer una crida a la resistència. El Ministeri de l’Interior va informar que s’havien distribuït 18.000 armes entre grups de voluntaris, i al matí s’exhortava els ciutadans a l’autodefensa i a fer front als blindats amb còctels Molotov.

Segons un balanç difós per la presidència ucraïnesa, almenys 137 persones –militars i civils– han mort i 316 més han resultat ferides des de l’inici dels combats, dijous, a tot el país.

Des de Moscou, Putin va instar l’exèrcit ucraïnès a fer un cop d’estat i enderrocar el govern de Zelenski –al qual va qualificar de “colla de drogoaddictes neonazis”, segons el Kremlin–, i “negociar” la pau amb Moscou. Per Putin, els militars ucraïnesos serien “un soci millor” per negociar la pau que un govern “atrinxerat” que ha pres la població “com a ostatge”. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, explicava que Moscou podria enviar diplomàtics a Bielorússia per negociar amb Ucraïna un “estatus neutral” per al país. El govern ucraïnès es va mostrar obert a converses amb Moscou per discutir la neutralitat, segons va dir l’assessor presidencial Mikhaïlo Podoliak.

Mentrestant, desenes de milers d’ucraïnesos continuaven fugint ahir de l’avenç de la maquinària de guerra russa i omplien estacions per agafar trens de sortida cap als països fronterers de l’oest. Es calcula que més de 50.000 haurien marxat en menys de 48 hores cap a Polònia, Hongria, Moldàvia, Eslovàquia i Romania.

Els que es quedaven van passar ahir una altra nit al metro de Kíev, l’únic transport públic en funcionament a la capital, per protegir-se dels bombardejos. Els carrers cèntrics estaven deserts i ja hi comença a haver prestatges buits a les botigues de menjar.

Les claus del conflicte

Anna Balcells

Per què la invasió?

Putin vol que Ucraïna, país independent des del 1991, torni sota la influència russa i que, per tant, no entri a l’OTAN. Considera que l’Aliança s’està expandint massa cap a l’est i està posant en risc, així, la seva seguretat. Com que no ha obtingut garanties dels aliats que no vetaran l’entrada dels ucraïnesos a l’Aliança, ha llançat l’operació militar en curs contra el seu país veí.

Per què Ucraïna no ha entrat a l’OTAN?

L’OTAN ha anat obrint la porta a antics estats del Pacte de Varsòvia (l’aliança militar liderada per l’URSS durant la guerra freda), però ha congelat l’entrada d’Ucraïna, conscient que aquest ingrés és per a Moscou una línia vermella. Amb tot, els aliats defensen la sobirania d’Ucraïna i el seu dret a decidir a quines aliances es vol integrar.

Fins a on pensa arribar Putin?

Ningú ho sap ben bé. Per ara, ha envaït Ucraïna i en vol fer caure el govern, que qualifica de “nazi”, per posar-hi un règim titella. El precedent del 2014 és que va ocupar i annexionar-se Crimea i va promoure la secessió a l’est del país.

Quins suports té el Kremlin?

Pocs, però un de fonamental, la Xina, amb qui vol fer front contra els EUA i en qui confia per poder esquivar les sancions occidentals. Xi es mou en l’ambigüitat: diu que defensa la sobirania i la integritat territorial dels estats, però alhora que “s’han de respectar les legítimes preocupacions de seguretat de tots els països implicats” en la crisi ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona