Política

El Tribunal de Comptes accepta finalment que l’ICF avali els ex-alts càrrecs del Govern investigats per l’acció exterior

Inicialment havia rebutjat els 5,4 milions d’euros i hi ha un vot particular en contra

El Tribunal de Comptes (TdC) ha acceptat aquest dilluns els avals de l’Institut Català de Finances (ICF) per als ex-alts càrrecs implicats en la investigació per les despeses de l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017.

Fa uns mesos el TdC va rebutjar la validesa dels avals, de 5,4 milions d’euros, en considerar que procedien de la mateixa administració afectada pel suposat ús irregular dels fons públics. Els afectats van recórrer, l’advocacia de l’estat no va mullar-se sobre la validesa, i ara els membres del tribunal els han acceptat, tot i que hi ha hagut un vot particular en contra.

El Govern va proposar que l’ICF avalés els ex-alts càrrecs i el banc públic de la Generalitat ho va acceptar, enmig d’una forta polèmica política i interna el juliol passat. A l’octubre el TdC no va acceptar els avals, i el PP va portar el cas al Tribunal Constitucional. Els afectats van presentar un recurs davant del mateix TdC, que ara els ha acceptat. La fiscalia va rebutjar investigar la decisió del Govern i de l’ICF i l’Advocacia de l’estat va decidir no pronunciar-se sobre la qüestió en considerar que no estava afectat.

Mentrestant, el Tribunal de Comptes va acordar embargar els béns dels 28 ex-alts càrrecs del Govern. Entre els afectats, hi ha l’expresident de la Generalitat Artur Mas i el seu exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, o l’expresident Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. També els exconsellers Raül Romeva i Francesc Homs o l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo.

En total, el Tribunal de Comptes reclama a 34 ex-càrrecs del Govern que abonin 5,4 milions d’euros com a fiança provisional solidària per les despeses exteriors, en el marc d’un procediment de responsabilitat comptable que encara ha d’arribar a judici per determinar la xifra definitiva.

El Tribunal de Comptes va fixar un màxim per a cadascun d’ells que correspon a la suma de les partides amb les quals els vincula. Tanmateix, la suma dels imports que els atribueix individualment supera els 5,4 milions. Per tant, les xifres individualitzades no s’hauran d’abonar en la seva totalitat.

La responsabilitat és solidària i, en conseqüència, tots els ex-càrrecs vinculats a una partida tenen l’obligació comuna de fer-se’n càrrec sense ordre de prevalença. Així, si algun d’ells no tingués mitjans per afrontar el que se li reclama, quedaria coberta per la resta de responsables. D’aquesta manera, el Tribunal de Comptes pretén assegurar el cobrament de l’import reclamat per si hi hagués persones insolvents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona