Política

La crisi agafa Xi amb el pas canviat

SORPRESA ·

Pequín no havia previst un risc real d’invasió militar d’Ucraïna després de la seva trobada amb Putin a principis de mes

El president xinès es troba atrapat en una complicada situació després d’haver signat una declaració amb Rússia de suport mutu “il·limitat”

L’agressió de Rússia al seu país veí podria envalentir la Xina per atacar Taiwan

La guerra iniciada per Rússia contra Ucraïna la setmana passada va agafar el govern xinès amb el pas canviat i amb la necessitat de reajustar la seva posició amb el conflicte bèl·lic damunt la taula. A finals de la setmana passada, el president xinès, Xi Jinping, va manifestar al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que “la Xina dona suport a Rússia i Ucraïna en la resolució dels seus conflictes a través de la negociació”, segons va assenyalar la premsa local. Pequín, que la setmana passada es va abstenir de votar un esborrany de resolució de Nacions Unides redactat pels EUA reclamant la fi immediata de les hostilitats, havia descartat durant setmanes les reiterades advertències nord-americanes i europees sobre l’imminent atac rus, fins i tot culpant Washington d’agitar el fantasma de la guerra. Aquesta certesa provenia de la signatura de la declaració conjunta de suport mutu que van fer els líders rus i xinès just abans de la inauguració dels Jocs Olímpics d’hivern.

El líder xinès està atrapat en una situació diplomàtica no esperada i molt complicada, ja que per un costat hauria de complir el seu compromís de suport mutu “sense límits” amb Putin, però sense abandonar completament el principi de “no ingerència” en política exterior que ha procurat sempre tenir per evitar crítiques en afers interns com ara el Tibet o Xinjiang. A tot això, cal sumar-hi el fet que a Pequín no li interessa enemistar-se completament amb Europa o els EUA, per raons estrictament econòmiques.

Aquest delicat equilibri en què es troba Xi podria resultar molt perjudicial per al mateix líder xinès, ja que donar suport “sense límits” a Rússia podria afeblir de manera notable la imatge que ha conreat en la darrera dècada de líder global i defensor dels països en desenvolupament. I és que, en un dels projectes més importants de la Xina i amb el segell de Xi, el de la Nova Ruta de la Seda, Pequín té previst el finançament de projectes tant a Rússia com a Ucraïna. Posar-se al costat de Rússia suposaria pronunciar-se com a garant d’un país agressor.

Impacte a l’Àsia

El primer ministre del Japó, Kishida Fumio, va advertir: “Si tolerem l’ús de la força per canviar aquest statu quo, també tindrà un impacte a l’Àsia.” Donava així a entendre que l’agressió del president rus cap a Ucraïna podria envalentir Xi respecte a Taiwan. El professor d’estudis europeus de la Universitat d’Oxford Timothy Garton va assegurar la setmana passada a l’espai Question time de la BBC: “Per descomptat, si algú es pregunta quin pot ser el pitjor escenari, aquest és Xi Jinping: pot pensar que «bé, si el camarada Vladímir pot sortir-se’n amb la seva a Ucraïna, potser ho podria fer a Taiwan.»” Sobre el terreny, l’Exèrcit Popular d’Alliberament xinès va confirmar dissabte passat l’execució d’un exercici de desembarcament al mar de la Xina Oriental amb un nou vaixell de guerra, a prop de les costes taiwaneses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona