Política

L’eurocambra demana acostar Ucraïna a la UE

Insta les institucions comunitàries a treballar per concedir al país l’estatus de candidat

El president Zelenski reclama als Vint-i-set “no ser deixats de banda”

El Parlament Europeu va instar ahir les institucions comunitàries a treballar per concedir a Ucraïna l’estatus de candidat a la Unió Europea (UE), d’acord amb els tractats i “en funció dels seus mèrits”, mentre en paral·lel s’aprofundeix en la integració d’aquest país en el mercat únic.

La resolució va ser aprovada per una aclaparadora majoria –637 vots a favor, 13 en contra i 36 abstencions– l’endemà que Ucraïna firmés la sol·licitud d’adhesió.

La votació va tenir lloc després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, implorés ahir l’ajuda de la UE contra Rússia, en una emotiva intervenció telemàtica davant de l’eurocambra. Zelenski va assegurar que Ucraïna no només lluita per la seva “supervivència” davant la invasió russa, sinó per “ser membres iguals d’Europa”, pel “desig de ser tan lliures” com els ciutadans de la UE. El líder ucraïnès, que resisteix l’ofensiva militar russa a Kíev, va demanar a la UE que accepti el seu país, l’endemà d’haver firmat la sol·licitud d’adhesió. “La UE serà més forta amb nosaltres. Sense vosaltres, Ucraïna estarà sola [...]. Hem demostrat que, com a mínim, som iguals que vosaltres. Demostreu que esteu amb nosaltres. Demostreu que no ens deixeu de banda. Demostreu que, en essència, sou europeus i així la vida guanyarà sobre la mort i la llum, sobre la foscor.” Vestit amb la seva ja típica samarreta verd oliva, Zelenski va vaticinar, davant d’un hemicicle que l’interrompia amb aplaudiments, que “cada plaça, es digui com es digui, es dirà plaça de la llibertat en cada ciutat del nostre país.”

Von der Leyen ho refreda

Aquest és, precisament, el nom de la plaça bombardejada ahir per l’exèrcit rus a Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, en una acció que va causar almenys 10 morts i 35 ferits. “Com pot Putin parlar d’atacs a infraestructures militars quan moren nens i joves? Ahir van segar la vida de 16 nens ucraïnesos”, va recordar. “El destí d’Ucraïna està en joc, i també el nostre”, el d’una Europa on “torna la guerra, gairebé trenta anys després de la guerra dels Balcans”, va respondre la cap de la Comissió, Ursula von der Leyen.

“Avui, Ucraïna i la UE estan més a prop que mai”, va proclamar Von der Leyen, que va recordar, no obstant, que “encara hi ha camí” per a la integració d’Ucraïna com a nou estat membre. “Hem d’acabar aquesta guerra”, va sentenciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona