Política

Socis del govern demanen a Sánchez limitar ja la inviolabilitat del rei

El PSOE s’excusa darrere la crisi d’Ucraïna per evitar abordar la reforma

Els socis parlamentaris del govern espanyol de coalició van reclamar ahir al president Pedro Sánchez que desenterri de seguida la promesa de revisar la inviolabilitat del rei per evitar pràctiques com les de l’emèrit. La inviolabilitat recollida en la Constitució espanyola va ser un dels arguments de la fiscalia del Suprem per justificar l’arxivament de les diligències obertes contra Joan Carles de Borbó per corrupció. Una decisió a la qual el mateix emèrit al·ludeix en la missiva que dilluns va enviar al seu fill, Felip VI, en què li comunicava que continuarà per ara vivint a Abu Dhabi, però visitarà sovint Espanya.

Pel portaveu del PNB, Aitor Esteban, la inviolabilitat “no és pròpia d’un estat democràtic” sinó una “anomalia absoluta”. El polític jetzale considera que en tot cas aquest blindatge que atorga la Constitució al cap d’estat s’hauria de cenyir “als actes institucionals, però no a l’àmbit privat”. “Em sembla mentida que calgui precisar-ho a la Constitució, però ho haurem de fer al més aviat possible”, va reblar. El portaveu del PNB va ser a més molt crític amb el PSOE i el PP, als quals va acusar de “tapar durant anys” les activitats irregulars de Joan Carles I. Per Més País és “preocupant” que en tot aquest temps transcorregut des de l’aparició de les primeres informacions sobre l’emèrit “no s’hagi fet cap modificació legal perquè una cosa així no torni a passar”. “Si Joan Carles I va delinquir ho va fer perquè la figura de la inviolabilitat el protegia”, va indicar Íñigo Errejón (Més País). En aquest sentit és va pronunciar Joan Baldoví, de Compromís, que va considerar que ara seria el moment adequat per abordar la inviolabilitat, mentre que la CUP va reclamar la compareixença de Joan Carles I i el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, al Congrés després de l’arxivament de les investigacions. “Ja que els tribunals no poden jutjar la malversació de fons públics que va fer perquè era rei i inviolable, com a mínim que vingui a les Corts a explicar què va fer”, va defensar Mireia Vehí (CUP), que es va preguntar “què farà el PSOE”.

Sánchez vol explicacions

El president espanyol i, més tard el govern en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, van considerar que l’emèrit ha de donar una explicació a la ciutadania, però no van entrar en la manera de fer-ho. En relació amb la inviolabilitat del monarca, el PSOE no sembla disposat a obrir el debat. Va apel·lar a la crisi ucraïnesa per esquivar abordar la reforma constitucional ara. “El president està molt centrat a donar resposta a les conseqüències de la invasió de Rússia”, va dir el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona