Política

Els Estats Units amplien el trencament de les relacions comercials amb Rússia

Biden avisa que si Putin ataqués territori de l’OTAN hi hauria una “tercera guerra mundial”

El G-7 veta l’accés de Moscou al finançament del FMI i del Banc Mundial

El president dels EUA, Joe Biden, va advertir ahir que si Rússia ataqués el territori de l’OTAN “hi hauria una tercera guerra mundial” perquè el país nord-americà té “l’obligació sagrada” de defensar la geografia de la coalició internacional.

Aquest avís va arribar poc després que és fes públic que Rússia reforçarà la seva presència militar a les fronteres de l’oest, les que té amb països de l’OTAN, segons una petició formal efectuada pel president rus, Vladímir Putin, al seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú.

A més a més, l’advertència de Washington té especial rellevància perquè Ucraïna, que ha sofert la invasió de Rússia, comparteix fronteres amb quatre membres de l’OTAN: Hongria, Polònia, Romania i Eslovàquia.

Biden va fer aquestes declaracions sobre un possible conflicte bèl·lic mundial durant una visita a Filadèlfia (Pennsilvània, EUA), després d’anunciar noves sancions contra Moscou.

Entre altres mesures, el mandatari nord-americà va comunicar ahir que els EUA i el G-7 revocaran l’estatus comercial de “nació més afavorida” de Rússia com a part d’una nova bateria de sancions en resposta a la invasió d’Ucraïna. Aquest moviment obrirà la porta que els Estats Units i els altres països imposin aranzels més alts a les mercaderies russes, intensificant encara més l’aïllament de l’economia russa.

En declaracions des de la Casa Blanca, Biden va assegurar que aquesta acció coordinada del G-7, format pels Estats Units, Alemanya, el Canadà, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, suposaria “un altre cop aclaparador a l’economia russa”.

Als Estats Units, aquesta rara maniobra requereix l’aprovació del Congrés nord-americà, controlat pels demòcrates a les dues cambres, però amb una majoria ajustada. No obstant això, tant conservadors com progressistes s’han unit en les iniciatives que castiguen Rússia i s’espera que no hi hagi problemes per posar fi a les relacions comercials normals amb el Kremlin.

Com a pas previ, el mandatari nord-americà va prohibir mitjançant una ordre executiva les importacions de vodka, diamants i marisc russos, i l’exportació de productes de luxe cap a Rússia.

En el mateix discurs des de la Sala Roosevelt de la Casa Blanca, Biden també va assenyalar que la seva administració sancionaria més oligarques russos i augmentaria la coordinació amb els països del G-7 per apoderar-se dels seus actius. Això se suma a altres mesures preses per Washington en les últimes setmanes, com ara la congelació dels actius del banc central rus, i la imposició de límits a les exportacions russes de petroli i gas, entre d’altres.

Aquestes eines financeres han portat el ruble rus a perdre el 76% del seu valor davant el dòlar nord-americà durant l’últim mes, fet que ha provocat una inflació destructiva que podria erosionar la capacitat de Putin per lliurar una guerra prolongada a Ucraïna.

Com a part de l’estratègia per aïllar Moscou, el president nord-americà va informar també que el G-7 negarà a Rússia a capacitat de demanar préstecs al Fons Monetari Internacional i al Banc Mundial, dues institucions internacionals amb seu a Washington.

“[Putin] no pot dur a terme una guerra que amenaci els mateixos fonaments de la pau i l’estabilitat internacionals i després demanar ajuda financera a la comunitat internacional”, va sentenciar un Biden amb el rostre cansat.

Putin és l’agressor. I Putin ha de pagar el preu
Joe Biden
president dels estats Units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona