Política

Nou contracte pel 112 pendent de la seva internalització

Ferrovial el portarà dos anys més amb increments salarials i plusos actualitzats

Els treballadors acumulen 7 mesos de vaga

A partir de l’1 d’abril l’empresa Ferrovial mantindrà la gestió del telèfon d’emergències 112 per un període de dos anys, amb dos anys prorrogables, un cop hagi expirat el contracte de 10 mesos que el Departament d’Interior va signar d’emergència amb la companyia el 27 de maig després de rescindir el que tenia amb Grup Norte per diversos incompliments amb les nòmines i deutes amb la Seguretat Social. Un període en què el Departament ha redactat les noves clàusules del concurs d’externalització del servei que preveuen millores en la condició dels treballadors que des de l’agost estan de vaga indefinida –amb serveis mínims del 85%– i que en comissió parlamentària ja van qualificar fa uns dies d’insuficient perquè no recuperen el poder adquisitiu perdut des del 2009.

El fons de la vaga, però, és denunciar el mal funcionament de l’externalització del servei i reclamar que “la internalització és possiblement l’única via” perquè el servei rutlli i puguin tenir un conveni propi no dependent del de telemàrqueting, va explicar Miquel Vendrell, membre del comitè de Ferrovial del centre de Reus. Van reclamar tenir notícies de la comissió que s’havia de crear en compliment de l’acord pressupostari de l’executiu amb els comuns del desembre. Establia que en un termini de 60 dies s’havia de fer una avaluació sistemàtica del model de gestió del 112 que havia d’oferir les seves conclusions abans d’acabar el 2022. El diputat d’ERC Carles Castillo va assegurar que s’han iniciat els treballs previs d’anàlisi i estructura de l’estudi d’internalització. I en aquest aspecte la directora del CAT112, Irene Fornós, va assegurar que l’estudi començaria aquest mes i, si les conclusions “determinen que la internalització és econòmicament viable, millora la qualitat del servei i les condicions laborals, s’haurà de fer efectiva un cop finalitzi el contracte vigent”. Els comuns van censurar “el període excessiu” de la nova licitació i, com la CUP, que no s’haguessin aprofitat aquests mesos per preparar la internalització.

Els representants dels treballadors que van comparèixer van explicar que les deficiències del servei externalitzat es remunten 20 anys enrere i s’han traduït amb una plantilla infradotada i marcada per la temporalitat, fins i tot amb contractes de 8 o 16 hores setmanals, desaparicions dels increments de l’IPC als plusos o amb contractes a temps parcial per cobrir les guàrdies, entre d’altres. David Vilaplana, delegat sindical de CCOO a Ferrovial del 112 a la Zona Franca, va assegurar que les males condicions laborals van suposar la pèrdua d’unes 20.000 trucades durant el 2021. Fornós va destacar que la nova licitació a Ferrovial suposarà una pujada salarial del 9%, inclourà una clàusula per donar suport psicosocial als treballadors i una altra de penalització a l’adjudicatària en cas de retard en el pagament dels salaris. I va assegurar que també hi haurà una actualització de diferents plusos amb l’increment de l’IPC acumulat des del 2010.

LA XIFRA

8.228
euros
de multa va rebre Ferrovial els darrers quatre mesos del 2021 per diversos incompliments del servei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona