Política

JEAN-LUC MÉLENCHON

El candidat rebel

Exministre i exsenador socialista per Essonne, Jean-Luc Mélenchon es llança a la cursa presidencial després que el 2012 i el 2017, amb l’11% i el 19% dels vots, respectivament, hagués quedat en quarta posició. Ara hi torna, però sota una nova bandera, la Unió Popular, que pretén ser més àmplia que la França Insubmisa. Fill de pieds-noirs (francesos d’Algèria) i net de murcià, va deixar el Marroc amb 11 anys, després del divorci dels seus pares, i es va instal·lar a França amb la mare i la seva germana, primer a Normandia i després a Lons-le-Saunier, a la Jura, on amb 17 anys l’enganxa el Maig del 68. Mentre estudia filosofia a la universitat, entra a militar al Sindicat d’Estudiants de França (Unef) i més endavant s’enrola a l’Organització Comunista Internacional, partit trotskista.

S’inicia a la vida laboral com a professor en un institut i com a periodista, però la vocació política s’acaba imposant. El 1975 trenca amb els trotskistes per unir-se dos anys més tard al Partit Socialista. El 1986 és elegit senador per Essonne, però no és fins al 2000 que fa el gran salt a la política nacional en ser nomenat ministre sota el govern de Lionel Jospin. El 2005 trenca amb els socialistes en votar no en el referèndum sobre el tractat constitucional europeu. I tres anys més tard funda el Front d’Esquerra, amb el qual es presenta a les presidencials del 2012 i queda en quarta posició. Resultat que repetirà el 2017, aquesta vegada com a candidat de la França Insubmisa. Divorciat i amb una filla que l’ha fet avi, es presenta per tercer cop a una elecció presidencial amb l’esperança d’agrupar el vot de l’esquerra sota la Unió Popular. Probablement aquesta sigui l’última oportunitat d’aspirar a l’Elisi d’aquest candidat rebel, que pateix d’un problema d’oïda des del naixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona