Política

Putin exigirà el pagament del gas en rubles des de l’1 d’abril

Els clients hauran d’obrir un compte en Gazprombank, banc que pel fet de no haver estat sancionat, podria rebre les transaccions en euros i fer el canvi de moneda a la divisa russa

Després d’una jornada contradictòria pel que fa al pagament del gas rus en euros o rubles, finalment el president rus, Vladímir Putin, ha fet públic aquest dijous que ha donat l’ordre perquè els pagaments només es puguin fer en la moneda russa. A més, Putin ha explicat que per fer aquests pagaments, els clients hauran d’obrir comptes en Gazprombank, el banc de Gazprom, l’empresa que explota la comercialització del gas rus.

Ahir mateix, Putin ja havia amenaçat d’obligar a fer els pagaments de gas rus en rubles, però poc després es feia enrere al·legant que no hi havia prou temps per poder-ho activar abans de l’1 d’abril.

Al llarg de la tarda d’aquest dijous, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president rus havien mantingut una conversa telefònica. En acabat, el representant de l’executiu alemany, Steffen Hebestreit, informava en un comunicat que Scholz i Putin havien parlat per telèfon per iniciativa d’aquest últim per a tractar la qüestió dels pagaments a partir de l’1 d’abril. Segons Hebestreit, el líder rus havia anunciat fa una setmana que els “països hostils” haurien d’assumir el pagament d’energia procedent de Rússia en rubles, en lloc d’en euros o en dòlars.

No obstant això, Hebestreit explicava que Putin “havia garantit que per als socis de contractes europeus no canviava res”. “Els pagaments continuaran efectuant-se en euros i seran transferits com de costum al banc de Gazprom, que no es veu afectat per les sancions”, va agregar Hebestreit que va detallar que l’entitat els convertirà a continuació a rubles.

Hores abans, el Kremlin havia informat que Putin havia explicat a Scholz i al primer ministre italià, Mario Draghi, els motius pels quals Rússia havia decidit cobrar el seu gas en rubles i va assegurar que la mesura no afectaria els contractes amb companyies europees.

La UE havia rebutjat l’exigència de Rússia de cobrar el seu gas en rubles i va assegurar que era una violació dels contractes vigents.

Per la seva banda, Alemanya ha estat un dels països més poc inclinats a incloure el sector energètic en les sancions a Rússia per la guerra d’Ucraïna, ja que el 55% del gas que consumeix procedeix d’aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona