Política

Macron s’erigeix en el fre a la ultradreta en el seu únic míting de campanya

El president francès exhibeix el seu mandat centrista davant els seus màxims rivals

Demana a la militància mobilitzar-se per evitar una sorpresa tot i ser el favorit

Aquesta haurà estat la seva única funció de campanya davant dels seus militants. No n’hi haurà cap més abans de la primera volta del 10 d’abril. El president francès sortint, Emmanuel Macron, va condensar ahir tota la parafernàlia d’un míting, el seu discurs i la seva posta en escena, al pavelló cobert més gran d’Europa, al barri de negocis parisenc de la Defensa, davant de més de 35.000 seguidors. Durant dues llargues hores, amb intermedis en vídeo, va desplegar tota la seva ideologia centrista advertint del perill que guanyi una candidata ultradretana com Marine Le Pen, a qui ja va vèncer fa cinc anys a la segona volta.

De fet, no va citar en cap moment el seu nom ni el de la resta dels onze candidats. Aquesta única i exclusiva aparició de masses, a part dels seus desplaçaments puntuals en reunions reduïdes, i sense acceptar cap debat cara a cara, és també una manera d’erigir-se per sobre de tots els altres com si la seva reelecció fos una evidència, malgrat les advertències que ell mateix va fer. Però, sobre l’escena, no va admetre tampoc cap altre orador i cap a un quart de cinc va aparèixer anunciat per un locutor que animava la sala i amb tota la seva família política, i de nouvinguts recentment, a baix en primera fila.

I per justificar d’alguna manera aquesta absència durant bona part de la campanya, va començar recordant la guerra d’Ucraïna en el moment en què “alguns estan bombardejant a poques hores de París i d’altres, a França, ens voldrien fer tornar anys enrere”, referint-se al seus contrincants d’extrema dreta: Le Pen o Éric Zemmour. Al principi, va semblar que només se centraria en les propostes per a un nou quinquenni, durant la primera hora de discurs interromput en un moment per militants d’entitats ecologistes que van ser desallotjats de la sala. No va ser fins a la segona hora, quan va parlar més aviat com a president i com a europeista i, al final, quan va demanar la mobilització dels seus, que el seu parlament, en una gran tarima circular enmig del públic, va agafar embranzida i va recordar el candidat sorpresa del 2017. “Crido a tots aquells i aquelles de la socialdemocràcia al gaullisme, passant pels ecologistes, que encara no s’han unit a nosaltres, que ho facin”, va acabar llançant en la seva operació començada fa cinc anys de fagocitar tant el centreesquerra d’on prové com el centredreta. D’aquesta manera, es mostra com l’únic capaç de continuar parant l’extrema dreta però també l’insubmís, Jean-Luc Mélenchon, que apareix com l’única alternativa a l’esquerra encara que en posicions més radicals.

I, per evitar cap sorpresa, ara que el seu avantatge per a la primera volta s’estanca al voltant del 28% mentre que Le Pen puja fins al 21% i, de cara a la segona, aquesta se situa només uns deu punts per sota progressant fortament respecte al 2017, avisa: “No us cregueu els sondejos o els comentaristes que diuen que l’elecció ja s’ha guanyat.”

LES FRASES

Crido a socialdemòcrates i gaullistes, també ecologistes, perquè se’ns uneixin
No us cregueu els sondejos o els comentaristes que diuen que l’elecció ja s’ha guanyat
Emmanuel Macron
candidat a la reelecció com a president de frança


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia