Política

Nova manifestació en defensa del català a l’escola

Unes 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, van recórrer la distància des de la plaça de Sant Jaume fins al Parlament per exigir la retirada de la modificació de la llei de política lingüística

La manifestació convocada ahir per sindicats i entitats a favor de l’escola pública en català i contra la modificació de la llei de política lingüística va aplegar unes 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana. L’acte va tenir el suport dels sindicats Ustec-Stes, la Intersindical-CSC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), a més de la CGT, l’associació de famílies Affac i entitats com ara el Consell per la República, Òmnium i l’ANC. A l’inici de l’acte, els representants de les entitats organitzadores van saludar les altres concentracions del mateix tipus que s’havien fet al matí a València i Mallorca.

En un manifest llegit abans de començar la marxa, a la plaça de Sant Jaume, els portaveus de les entitats van exigir a ERC, Junts, el PSC i els comuns que retirin la proposició de modificació de la llei: “Considerem que aquesta proposta suposa el punt final al model d’immersió, que ja ha estat desmantellat des de fa anys”, van assenyalar. En aquest sentit, la portaveu del sindicat Ustec, Iolanda Segura, va assegurar que la responsabilitat d’aquesta regressió correspon al Departament d’Educació i va alertar que la sentència no respon a cap criteri pedagògic. Les entitats consideren que la proposta de modificació “desprotegeix els docents de possibles denúncies o pressions”, ja que trasllada “als centres la competència per determinar percentatges per a cada llengua”.

En declaracions als mitjans, la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Mònica Terribas, va assegurar que és “imprescindible” que la proposta es consulti davant la comunitat educativa, abans que es voti al Parlament. Per la seva banda, la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, va afirmar que la seva aprovació seria “la fi” del model d’immersió lingüística. D’altra banda, la representant de la CUP, Dolors Sabater, va assegurar que el consens de què parlen els partits firmants del pacte no existeix: “És un pacte de despatxos que deixa de banda la comunitat educativa.”

La manifestació va arribar al parc de la Ciutadella, però, una vegada allà, no va poder accedir, com pretenia, a l’edifici del Parlament, ja que tot l’entorn estava encerclat per tanques metàl·liques i protegit per vehicles dels Mossos d’Esquadra. Al voltant de les vuit del vespre, la manifestació es va desconvocar.

LA DATA

26.04.22
Es preveu
que comenci el ple en què es votarà la modificació de la llei de política lingüística.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona