Política

Ucraïna assegura haver recuperat el control de tota la regió de Kíiv

Les tropes russes es retiren del nord del país i es concentren al Donbass, on s’esperen durs combats

Zelenski adverteix que les forces de Moscou en retirada deixen mines per tot arreu

Les tropes russes continuen avançant al Donbass, a l’est d’Ucraïna, on l’exèrcit ucraïnès resisteix l’embat de l’artilleria i l’aviació russa, que té per objectiu conquerir tot el territori de les regions de Donetsk i Lugansk, mentre que Kíiv comença a respirar després de més d’un mes de setge i les tropes ucraïneses han recuperat el control de tota la regió, va informar ahir la ministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar. “Les forces russes s’estan concentrant al Donbass, cap a Khàrkiv, la segona ciutat del país”, va declarar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en un missatge a internet.

En aquesta nova jornada de guerra, en què més de 4.200 persones van ser evacuades d’Ucraïna, l’agència de notícies russa Interfax va informar que és probable que Turquia sigui el lloc on el president rus, Vladímir Putin, i Zelenski es trobin per negociar la pau. El president turc, Tayyip Erdogan, va trucar a Putin i Zelenski divendres “i va semblar confirmar per la seva part que estan preparats per concertar una reunió en un futur pròxim”, va dir el negociador ucraïnès David Arakhamia. En el front militar, continuava el setge de Mariúpol, on les forces russes haurien trencat les defenses de les tropes ucraïneses fins a separar-les en dos grups, un dels quals s’havia atrinxerat en una fàbrica. Un comboi del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) es dirigeix cap a la ciutat portuària per intentar evacuar els civils. El comboi té previst arribar avui a Mariúpol, després de diversos intents fallits pels grans obstacles que els posaven les forces russes.

Violenta repressió

Al sud, un funcionari ucraïnès va acusar les forces russes d’obrir foc contra manifestants pacífics a Enerhodar, al sud, ocupada per les forces de Moscou, que van agafar el control d’aquesta ciutat, on hi ha la planta d’energia nuclear més gran d’Europa, a principi del mes de març.

I mentre que l’exèrcit rus augmenta la pressió a l’est, la situació es va calmant al centre del país després de l’anunci de replegament de l’exèrcit rus. Al voltant de Kíiv i a la província septentrional de Txerníhiv, l’exèrcit ucraïnès ha anat guanyant terreny a les àrees que van quedar sota ocupació russa, a mesura que les seves tropes continuen la retirada del nord del país.

Les forces ucraïneses haurien aconseguit ahir recuperar ja el control de tot el territori de la regió de Kíiv. “Irpin, Butxa, Gostomel i tota la regió de Kíiv estan lliures de l’invasor”, va informar el Ministeri de Defensa ucraïnès.

“Situació catastròfica”

A mesura, però, que les ciutats tornen a estar sota control ucraïnès, moltes persones que havien fugit de casa hi comencen a tornar. Però Zelenski va advertir que les forces russes en retirada deixen mines per tot arreu, fins i tot al voltant de cases i també cadàvers. En el missatge diari a la població, el president ucraïnès va denunciar que les forces russes estan creant una situació “catastròfica” per als civils en deixar mines al voltant de les cases. El governador de Txerníhiv també va acusar les tropes russes de plantar mines al voltant de la capital regional.

En la retirada, l’exèrcit rus deixa un paisatge de mort i destrucció. Butxa, una de les ciutats recuperades per les forces ucraïneses al nord-est de Kíiv que va ser objecte d’un dur setge rus, l’alcalde, Anatoli Fedoruk, va dir que 200 persones havien estat enterrades en una fossa comuna. Les primeres imatges de l’interior de la localitat mostren un grau de devastació similar al vist dies enrere a Irpin, amb cadàvers de civils lligats de mans pels carrers.

LA XIFRA

1.325
són ja els civils
morts en la guerra, 120 d’ells infants, segons l’ONU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid