Política

Forcadell eleva a Europa un cas legal sense precedents

La vulneració del principi d’inviolabilitat parlamentària és un dels arguments que sustenta el recurs de l’expresidenta al TEDH

La decisió d’agrupar les apel·lacions de tots els presos pot dilatar el procés

El cas de Carme Forcadell ja està formalment en mans de la justícia europea. Després que el Tribunal Constitucional desestimés l’empara que va interposar contra la sentència del Suprem que la va condemnar a 11 anys i mig de presó, l’expresidenta del Parlament va presentar el 30 de març el subsegüent recurs davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). A partir d’aleshores, s’obre un procés que no serà ni curt ni planer, però que l’afectada entoma amb optimisme amb el propòsit final de tombar la condemna imposada. “A Europa espero trobar la justícia que no he pogut trobar a l’Estat espanyol”, va ser el resum que va fer ahir durant una roda de premsa acompanyada d’una part de l’equip de la seva defensa.

L’advocat i històric dirigent de l’esquerra abertzale Iñigo Iruin ha jugat un paper més que destacat a l’hora de perfilar l’estratègia legal que Forcadell seguirà a partir d’ara. Ell mateix va reconèixer ahir que el procés té una “complexitat” des del punt de vista exclusivament tècnic notable, ja que “no hi ha cap precedent” anterior d’un president o presidenta d’una cambra legislativa que hagi estat jutjat, i sentenciat, “per haver exercit el seu càrrec” o, el que és mateix, haver permès debats a la seu del parc de la Ciutadella o la discussió i tramitació de lleis. Per tant, no hi ha jurisprudència o sentències del mateix TEDH a les quals poder recórrer, tot i que justament aquesta excepcionalitat en la vulneració del principi de la inviolabilitat parlamentària és un argument que pensen esprémer en el recurs. Per la seva banda, la lletrada Olga Arderiu, que va portar el pes de la defensa durant la vista al Suprem, va subratllar que un dels altres fils que estiraran és el de “la falta d’imparcialitat” del Constitucional, ja que va ser qui va iniciar la causa prohibint els debats parlamentaris i instant la fiscalia a perseguir penalment la mesa, i qui l’ha acabat tancat rebutjant el recurs d’empara de Forcadell. Hi ha un altre roc a la faixa, i valuós, que la defensa de Forcadell té a mà, com són els vots particulars de dos magistrats del TC que consideren “desproporcionada” la condemna a l’expresidenta del Parlament.

La del temps és una qüestió cabdal en el procés que ara s’obre. I és que el més probable és que el Tribunal de Drets Humans acabi agrupant en una sola totes les causes dels presos independentistes, i n’hi ha quatre –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn i Dolors Bassa– que encara no han presentat ni el recurs. La cosa, doncs, anirà per llarg.

Valtònyc, el 17 de maig

Enmig de tot plegat i en un altre ordre de coses, ahir també es va saber que el Tribunal d’Apel·lació de Gant dictarà sentència per l’extradició de Valtònyc el 17 de maig després de reexaminar el cas.

LES FRASES

A Europa espero trobar la justícia que fins ara no he pogut trobar a l’Estat espanyol
Carme Forcadell
expresidenta del parlament
Aquesta és una causa complexa tècnicament, ja que no hi ha precedents de sentències a Europa
Iñigo Iruin
advocat de forcadell
La imparcialitat del TC, que és qui va començar i tancar la causa, és una singularitat de l’afer
Olga Arderiu
advocada de forcadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona