Política

Un jutge ofereix al fiscal l’opció de demanar la detenció de Lluís Puig pel cas Sixena

El magistrat descarta la possibilitat que l’exconseller de Cultura declari per videoconferència des de Bèlgica

La vista oral està assenyalada per al pròxim dimecres 4 de maig

El titular del Jutjat penal número 1 d’Osca ha obert la possibilitat a la fiscalia i a l’acusació popular de sol·licitar la detenció de l’exconseller de Cultura Lluís Puig si consideren “imprescindible” la seva presència en el judici que celebrarà contra aquest i el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, per la seva negativa a retornar els béns del Monestir de Sixena.

En el seu escrit, a què ha tingut accés Efe, el magistrat descarta el plantejament de la fiscalia belga, país en el qual Puig s està exiliat, que l’exconseller declari per videoconferència amb el suport d’un jutge d’instrucció o de la policia d’aquell país.

Aquesta decisió es deriva d’un escrit remès en passades dates per la fiscalia de Bèlgica en el que s’advertia que el sistema de videoconferència impediria qualsevol consulta “immediata i confidencial” entre l’acusat i l’advocat desplaçat al tribunal d’Osca per assistir-lo legalment.

En relació a aquest punt, el jutge penal número 1 d’Osca considera que “no procedeix” la presència d’un instructor belga en no estar la causa en fase d’instrucció, “ni molt menys de la policia per a la seva presa de declaració”.

Entén, a més, que no existeix “impediment físic ni jurídic” per a la presència de Puig en la vista oral, assenyalada per al proper 4 de maig, però afegeix que a causa de la pena sol·licitada per les acusacions, cap de presó efectiva, pot celebrar-se sense la seva presència, afegeix el magistrat, “tret que el ministeri fiscal o les acusacions considerin imprescindible la seva presència, en aquest cas es podrà acordar la seva detenció i conducció a presència judicial”.

En resposta a aquest escrit, el representant legal de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, el lletrat Jorge Español, es posiciona a favor de la detenció i conducció a presència judicial de l’acusat “als efectes que no pugui al·legar-se cap indefensió per la seva banda, doncs és obvi que aquest senyor ni té intenció d’assistir al judici ni ho farà”.

Una absència que aquest lletrat relaciona amb la situació de Puig com a “pròfug” de la justícia espanyola i que, al seu judici, exigeix decretar la seva detenció a fi d’assegurar la seva presència en el judici i d’evitar un recurs davant els tribunals europeus per violació dels seus drets.

Considera, a més, que encara que la fiscalia belga “volgués” complir l’ordre de detenció, existeix un “escull molt gran” per a la seva execució, l’existència d’uns jutges d’origen flamenc que “si fins ara no han lliurat el senyor Puig a Espanya, difícil serà que per aquest assumpte ordenin la seva detenció i lliurament”.

Aquest lletrat sol·licita en el seu escrit que es demani a la fiscalia si s’està d’acord amb l’ordre de detenció i, en el seu cas, es procedeixi a ordenar-la.

A més, demana al jutge que sol·liciti a la fiscalia belga una “opinió raonada” sobre la possibilitat que es complís per Bèlgica aquesta ordre de detenció per assistir al judici.

La fiscalia d’Osca, a l’espera de conèixer la seva decisió referent a això, va reclamar fa unes setmanes que Lluís Puig declarés presencialment en el judici previst contra ell i el seu antecessor, després de veure rebutjada inicialment aquesta petició pel jutge encarregat d’enjudiciar el cas.

Penes d’11 mesos i multa

El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun dels exconsellers penes d’11 mesos de presó i multa de 18 euros diaris durant onze mesos.

Per la seva banda, l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena sol·licita la mateixa condemna de presó però l’eleva a 300 euros diaris durant 11 mesos, així com dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona