Política

Regne Unit

El Parlament britànic aprova investigar Johnson per les festes en pandèmia

La moció laborista ha tirat endavant sense votació perquè cap diputat s’hi ha oposat

El primer ministre assegura que no té “res a amagar” i deixa clar que no preveu renunciar al càrrec

El Parlament del Regne Unit ha aprovat aquest dijous obrir una investigació al primer ministre, Boris Johnson, per determinar si va mentir als diputats quan va assegurar que no tenia constància que les festes celebrades a les oficines de la seva residència oficial violaven les restriccions per la pandèmia de Covid-19.

La investigació, que anirà a càrrec de l’anomenat Comitè de Privilegis de la cambra, ha estat autoritzada sense votació, ja que cap diputat ha manifestat el seu rebuig quan la presidència dels Comuns ha preguntat a viva veu si algú s’hi oposava.

La votació ha tirat endavant un cop el govern ha retirat avui una esmena que buscava posposar la decisió de la Cambra dels Comuns. L’executiu de Johnson ha rectificat a l’últim moment després de constatar que molts diputats conservadors no secundaven aquesta mesura, segons els mitjans britànics.

Aquesta decisió aplana el camí perquè el Comitè de Privilegis, que analitza afers parlamentaris interns, rebi l’encàrrec d’investigar el cap del govern.


“Res a amagar”
Poc abans de la votació, Johnson ha afirmat que no té “res a amagar” sobre les festes i reunions socials a Downing Street durant la pandèmia. En declaracions a la BBC durant una visita a l’Índia, ha assegurat que no vol que es produeixi una “absència d’escrutini”. “La gent comentava que sembla que estiguem intentant aturar les coses. No volia això”, ha afegit el primer ministre en una altra entrevista, al canal Sky News.

El premier britànic ha volgut deixar clar que no preveu renunciar al càrrec i, a més, està convençut que serà el candidat conservador a les pròximes eleccions generals, previstes el 2024.

 “El que estic determinat a fer és assegurar-me que continuem amb la nostra agenda. Si l’oposició es vol concentrar només en aquesta qüestió, està bé, és la seva decisió. Jo vull centrar-me en el futur d’aquest país”, ha afirmat.

La moció presentada per l’oposició laborista insta a investigar si Johnson va mentir de manera deliberada quan a principis de desembre va assegurar que no sabia que a la seva residència oficial, al 10 de Downing Street (Londres), s’hi havien celebrat festes que vulneraven les restriccions per la pandèmia.

Ell mateix i al voltant de 50 funcionaris i treballadors del govern van ser multats per haver-se saltat aquestes normes, però l’oposició creu que també va enganyar al Parlament i que, en conseqüència, ha de complir el codi parlamentari i dimitir.

Un comitè compost per sis parlamentaris analitzarà ara la qüestió (quatre conservadors, un laborista i un membre del Partit Nacionalista Escocès).

El president del comitè, el laborista Chris Bryant, s’ha inhibit a ell mateix després d’haver criticat prèviament la conducta de Johnson. El diputat tory Bernard Jenkin podria dirigir la investigació contra el líder de la seva pròpia formació si el Parlament decideix iniciar-les.

La cadena Sky News ha revelat avui que el Partit Conservador ha donat “llibertat de vot” als seus diputats en la votació sobre la remissió de l’afer al Comitè de Privilegis.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona