Política

Balliu reitera que no pensa dimitir d’alcalde de Caldes

L’equip de govern tanca files amb Balliu, que assegura que no plegarà

L’oposició li torna a demanar la dimissió, però eludeix donar explicacions públiques

Alguns veïns van increpar els portaveus de l’oposició

Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella per Junts i president del Consell Comarcal de la Selva, no pensa dimitir. Ja ho va dir diumenge, després de fer-se públic el vídeo en què, amb la destral a la mà, se’l veu defensar un habitatge propietat seva d’uns ocupes que hi van passar la Setmana Santa, i ho va reiterar ahir en la junta de portaveus que va convocar a l’ajuntament per donar explicacions sobre el succés. No plegarà.

Aclaparat pel ressò mediàtic que ha tingut l’incident, Balliu no va voler atendre els mitjans en tot el dia i va derivar en el tinent d’alcalde, Sergi Mir, aquesta tasca. “L’alcalde ha pogut donar explicacions sobre els fets. Va ser una situació sobrevinguda que no s’esperava, es va sentir violentat i va reaccionar de la manera que va poder”, va explicar Mir després de la junta de portaveus.

Segons el tinent d’alcalde, Balliu va reiterar davant l’oposició les disculpes que ja va demanar diumenge pel seu comportament. Mir, a més, va insistir en el problema creixent de les “ocupacions delinqüencials.” “A Caldes l’hem patit molt i és un tema de fons molt polèmic”, va assegurar. Per aquest motiu, va sol·licitar els mecanismes perquè els ajuntaments puguin fer front a l’ocupació: “Nosaltres som a la trinxera i ens ho trobem dia a dia, però no tenim eines per poder actuar, ni policialment ni judicialment. Cal una actuació urgent, una modificació legislativa que ens ajudi a poder treballar aquests assumptes.”

A la sortida de la junta de portaveus, que no va durar ni una hora, l’oposició va ser increpada per algun veí i no va voler donar explicacions als mitjans. Mir va assegurar que els mateixos grups polítics que diumenge van consensuar un comunicat per demanar la dimissió de l’alcalde –ERC, Som Caldes i Caldes en Comú– van reiterar en la junta de portaveus la petició de dimissió, que l’alcalde no pensa atendre perquè, segons va dir Mir, no creu que hagi fet “res mal fet.” El regidor no adscrit Carmelo Vico va dir que no compartia “les formes” de l’alcalde, però va reivindicar “el dret a la propietat privada” i va demanar eines a l’administració per combatre l’ocupació.

Mir va retreure a l’oposició que hagués demanat “en calent” la dimissió de Balliu: “Sense haver-lo escoltat abans creiem que ha estat un error per part seva. [...] Era més convenient venir a escoltar-lo i, a partir d’aquí, demanar el que creguessin convenient.” Segons Mir, els portaveus de l’oposició no van explicar com pensen articular la petició de dimissió de l’alcalde: “Abans en volen parlar amb els seus partits.”

A més de l’equip de govern de Caldes, en què també hi ha el PSC, Junts també va tancar files al voltant de Salvador Balliu. El seu secretari general, Jordi Sànchez, va referir-se a l’incident en la roda de premsa posterior a l’executiva nacional que el partit fa cada dilluns: “Ahir l’alcalde ja va fer unes declaracions que són inequívoques i que compartim d’una manera molt clara. Es va disculpar i disposa de la confiança del partit.” També va assegurar que Junts donarà suport a Balliu en qualsevol circumstància: “La decisió que ell acabi prenent de cara al seu present i futur serà seva, de l’agrupació i de la comarca, i el partit l’acompanyarà.” Jordi Camps i Maria Àngels Planas, responsables de Junts a la comarca de la Selva i la vegueria de Girona, respectivament, van fer seves les declaracions de Sànchez.

LES FRASES

L’alcalde ahir ja va fer unes declaracions que compartim. Es va disculpar i té la confiança del partit
Jordi Sànchez
SECRETARI GENERAL DE JUNTS
No s’esperava aquesta situació, es va sentir violentat i va reaccionar com va poder
Sergi Mir
TINENT D’ALCALDE DE CALDES

Petició d’endurir el Codi Penal

Salvador Balliu va tenir el gener del 2021, com a president del Consell Comarcal de la Selva, una reunió telemàtica amb el Ministeri de Justícia per exposar el problema de l’ocupació en diversos municipis de la comarca –Riells, Maçanet, Sils i Vidreres, a més de Caldes– i demanar un enduriment del Codi Penal. Balliu ja ha afrontat com a batlle el problema de l’ocupació a Caldes de Malavella, on segons fonts del consistori, ara mateix hi ha una vintena d’habitatges ocupats. El 2015 Balliu va acordar amb l’empresa Prodaisa el tall del subministrament d’aigua en alguns habitatges ocupats. En aquell moment va dir que entenia que algunes persones actuaven per necessitat, però també que alguns ocupes triaven cases “amb piscina”, en comptes de pisos. El gener del 2020, un gran dispositiu impulsat per l’Ajuntament va tallar el corrent i la sortida d’aigua en disset cases (nou a Aigües Bones, tres al Llac del Cigne i a Can Solà i una a Can Carbonell i Malavella Park). “Aquesta gent no la volem a Caldes”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA