Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Varsòvia avalua tallar la seva contribució a la UE pel cost dels refugiats

El govern polonès reclama la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna

El govern polonès avalua la possibilitat de sol·licitar a la Comissió Europea suspendre temporalment la seva contribució al pressupost de la Unió Europea per a poder afrontar el cost d’acollir a refugiats ucraïnesos.

En una roda de premsa celebrada a Varsòvia, el vicepresident del govern polonès, Zbigniew Ziobro, ha anunciat haver presentat, en una reunió de l’executiu, una petició per a “la suspensió total o parcial de la contribució polonesa al pressupost de la Unió Europea”.

Segons Ziobro, que també ostenta el càrrec de ministre de Justícia, “això té a veure amb les despeses suportades (per Polònia) a causa de la guerra a Ucraïna i la crisi de refugiats”.

Les últimes dades disponibles de la UE corresponents a 2020 indiquen que Polònia va aportar aquest any a les arques comunitàries 4.881 milions d’euros.

Després d’afirmar que Polònia és el país del món que “brinda l’ajuda financera més gran a Ucraïna després dels Estats Units”, el viceprimer ministre ha declarat: “Tenim dret a proposar que les declaracions de solidaritat no siguin només paraules, sinó que s’expressin en ajuda financera real i tangible”.

El viceprimer ministre ha declarat: “Mentre duri aquesta crisi, aquesta situació històrica inusitada i sense precedents de l’afluència de gairebé tres milions de refugiats a Polònia, considerem demanar-li a la Comissió Europea (...) una suspensió de, si no tota, almenys una part significativa de la contribució que Polònia paga al pressupost de la Unió Europea”.

Ziobro ha apel·lat a “la cooperació mútua i la solidaritat” d’Europa i ha explicat que els diners que Varsòvia deixaria d’enviar a Brussel·les “no es destinarà a cap altre fi” que atendre els refugiats, “un objectiu que ha de ser comú per a tots nosaltres”, ha emfatitzat.

En les últimes setmanes, tant el president polonès, Andrzej Duda, com altres membres del govern han reclamat la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna.

Des que va començar la guerra a Ucraïna, les autoritats poloneses han registrat l’entrada al país de gairebé tres milions de refugiats, la majoria dones i nens, als quals es permet obtenir una identificació fiscal que els proporcioni accés a serveis públics com a sanitat i educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona