Política

Aragonès arrenca una reunió a Sánchez

El president espanyol obvia el Catalangate en el seu discurs al Cercle d’Economia

La Moncloa intenta desvincular-se de l’escàndol i nega que instés el CNI a espiar

“Enlloc del món els serveis d’intel·ligència actuen a la seva sense supervisió política”, respon la Generalitat

Puigdemont envia “a la merda” els responsables de l’espionatge

Pedro Sánchez és capaç de presentar-se a Barcelona tres setmanes després de l’escàndol d’espionatge polític més massiu de la democràcia –que afecta un mínim de 65 independentistes i els seus entorns– i no dir-ne ni piu. És el que va fer ahir el president espanyol en la cloenda de la reunió anual del Cercle d’Economia, on va obviar la qüestió i es va limitar a manifestar de manera genèrica el seu “profund respecte” per Catalunya i les seves institucions i la seva “ferma voluntat de continuar avançant en el diàleg, la negociació i l’acord”. Segons el mandatari socialista, que no accedeix a reunir la taula de negociació des del setembre, tal “diàleg” i l’agenda per al retrobament que propugna estan “donant els seus fruits”.

El cas és que, per part catalana, el govern manté que han de rodar caps. L’endemà que la responsable del Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Paz Esteban, admetés en la comissió de Secrets Oficials del Congrés que un jutge va autoritzar el servei secret a espiar Aragonès, el president espanyol amb qui es va produir aquest espionatge i el president català espiat –l’últim de quatre de successius– van parlar durant dos minuts i mig –una mica més del que Joe Biden va concedir a Sánchez a l’octubre a l’inici del G20– a peu dret mentre esperaven l’arribada de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la reunió del Cercle. Aquesta va ser l’audiència freda que va oferir ahir Sánchez a Aragonès, en què el republicà va aprofitar per traslladar-li que la situació és “molt greu” i que han de trobar-se per parlar cara a cara en profunditat de manera urgent.

Després de tota la pressió exercida per ERC, Aragonès va aconseguir arrencar-li finalment el compromís d’una trobada, de la qual no ha transcendit la data, si és que existeix, per parlar de l’espionatge. Val a dir que Sánchez ja es va comprometre a reunir la taula de diàleg a principis d’any i ja som al maig. En tot cas, fonts de La Moncloa van detallar que el dirigent socialista va assegurar al republicà que, efectivament, “cal resoldre la situació” i que “cal pensar en els catalans”, i van confirmar que els dos presidents es van “instar a concertar una reunió”.

Davant de l’empresariat, Sánchez va voler reafirmar que treballa per “construir convivència i cohesió, fugint de la confrontació estèril i apel·lant a la màxima unitat d’acció” i que “no hi ha propòsit més noble per a qualsevol responsable polític que construir convivència perquè els ciutadans, en un moment tan especial i complex, visquin en societats sense fractures”.

La Moncloa intenta desvincular-se de l’escàndol i, malgrat que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués la ingerència als mòbils d’independentistes, nega que fos el govern espanyol qui encarregués l’espionatge. “Els serveis d’intel·ligència tenen com a funció trobar informació que pot ser rellevant, però no hi ha una ordre per part dels governs”, va defensar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, a TV3.

Aragonès, en canvi, observa que “enlloc del món els serveis d’intel·ligència actuen a la seva sense supervisió política”. “No poden dir que ningú sap què fa el CNI. El CNI treballa per subministrar informació al govern. És inversemblant que hi pugui haver un centre d’intel·ligència que actua al marge del govern del qual depèn”, va afegir a RAC1.

El president, que volia alguna cosa més que una fotografia o una trobada fugaç amb Sánchez, va insistir a primera hora a Catalunya Ràdio que la crisi allunya l’estabilitat de la legislatura espanyola. Tanmateix, va advertir que no serà ell qui s’aixequi de la taula: “Si algú es pensa que abandonarem el procés de negociació, que s’esperi assegut.”

Justament, el president a l’exili, Carles Puigdemont, al més pur estil de José Antonio Labordeta, va enviar “a la merda” tots els que han violat la vida privada dels espiats i les seves famílies. “No podem seure mai més en cap taula amb aquesta gent fins que hàgim de decidir els termes de la separació”, va escriure a Twitter.

Entretant, una de les espiades, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, exigia al cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, que “assumeixi les responsabilitats que li pertoquin” pel Catalangate com a exministre del govern espanyol.

Tot això mentre l’escàndol va agafant volada internacionalment. La plataforma del Consell d’Europa que promou la protecció del periodisme i els seus professionals ha denunciat l’espionatge amb el sistema Pegasus fet a periodistes catalans i ha demanat explicacions a l’Estat espanyol. Mitjançant el llançament d’una alerta, recorda que una recerca duta a terme per la Universitat de Toronto, els resultats de la qual es van publicar el 18 d’abril passat, va assenyalar que hi ha “almenys” quatre periodistes de l’entorn independentista català afectats. Es tracta de Txell Bonet, esposa de l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart; Marcel Mauri, exvicepresident de l’entitat; Marcela Topor, esposa de Puigdemont, i Albano-Dante Fachín, exdiputat de Catalunya Sí que es Pot.

LES FRASES

El diàleg i la política de retrobament amb la Generalitat està donant els seus fruits
Pedro Sánchez
President del govern espanyol
No podem seure mai més en cap taula amb aquesta gent fins que hàgim de decidir els termes de la separació
Carles Puigdemont
President de la Generalitat a l’exili
Si algú es pensa que abandonarem el procés de negociació, que s’esperi assegut
Pere Aragonès
President de la Generalitat
Els serveis d’intel·ligència cerquen informació rellevant, però no hi ha una ordre per part dels governs
Nadia Calviño
Vicepresidenta primera del govern espanyol

L’independentisme protesta durant la visita

L’independentisme va manifestar la seva protesta per l’espionatge durant la visita de Pedro Sánchez a Barcelona. Diversos dels espiats, de diferents colors polítics i entitats, es van concentrar davant de l’hotel on se celebrava la reunió del Cercle d’Economia, a la Barceloneta, per reclamar transparència, assumpció de responsabilitats i una investigació a fons sobre l’ús del programa Pegasus. JxCat i la CUP van remarcar que la taula de diàleg ara no és possible. L’encara secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va demanar a ERC que reconsideri el seu suport al govern espanyol al Congrés i no veu condicions per mantenir “la farsa” de la taula. ERC va repetir les paraules d’Aragonès de dimecres al mateix Cercle en el sentit que el president espanyol està “dinamitant” el diàleg. El diputat de la CUP Carles Riera, també espiat, va exigir la desclassificació dels informes sobre ell i va denunciar que el poder executiu espanyol hagi “autoritzat” l’espionatge, que el legislatiu no ho investigui i que el judicial, “en lloc de defensar drets, col·labori activament en la vulneració”. “L’espionatge és responsabilitat directa de l’Estat espanyol i, en última instància, del seu govern i del seu president, Pedro Sánchez”, va recalcar. El president d’Òmnium, Xavier Antich, va instar Sáncheza deixar de “fer veure que no en sabia res”. Entre els assistents, hi havia representants de l’ANC, Josep Maria Jové, Xavier Vendrell, Josep Rius, Albert Batet, Aurora Madaula, Eulàlia Reguant, David Fernàndez i David Bonvehí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona