Política

Sánchez debat com pot calmar ERC sense agitar més el CNI

Espera l’examen de telèfons de La Moncloa per dirimir si entrega el cap de Paz Esteban

Busca dia a la cita amb Aragonès i al ple monogràfic

La llei de seguretat arriba al Congrés en ple xoc

Una dona jove i atractiva que dorm ben pentinada –i tenint a la tauleta de nit el llibre El alma de los espías, de Pablo Zarrabeitia– es lleva a dos quarts de set del matí i atén els fills durant l’esmorzar abans d’anar a la feina i caminar per Madrid amb mirada de sospita i música de film d’espies, mentre que el marit jove i atractiu es queda amb els nens a casa. En un bar, algú li ofereix un bolígraf que en realitat és un pen drive i que ella analitzarà a la seu del CNI. “Treballem cada dia per protegir el que més t’importa, perquè la normalitat no està garantida”, diu la veu en off. A diferència de l’anunci que el CNI s’ha regalat a si mateix pel 20è aniversari, la vida política real no és ensucrada: Pedro Sánchez viu les amargues conseqüències de la seva jugada mestra de desviar el focus del Catalangate al preu d’ensorrar la imatge del CNI i busca la manera de calmar ERC sense agitar més el cos d’espies, on Paz Esteban apareix com a víctima propícia si cal sacrificar un cap com a ofrena al soci.

Una setmana després, la jugada de Sánchez de desviar la mirada sobre el Catalangate aprofitant un 2 de maig festiu a Madrid per destapar que ell també és víctima de Pegasus ha acabat en catàstrofe pirotècnica: restar mirades al foc català tot incendiant el Cesid creat pel general Manuel Gutiérrez Mellado el 1977 i refundat el 2002 en l’actual CNI ha agreujat la crisi amb el president Pere Aragonès. El president espanyol busca ara data per a dues cites clau: la reunió amb Aragonès –aparaulada a Barcelona– i el ple monogràfic al Congrés, en el qual ERC i el PP l’han forçat a explicar-se.

Si l’ofrena acaba sent el cap d’Esteban, una dona de 64 anys que l’endemà de la hipotètica destitució o dimissió perdria el rang de secretària d’estat que va lligat a la direcció del CNI però seguiria al CNI, això no satisfarà ERC. Per Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, “com a mínim” és necessària la destitució o la dimissió de la ministra Margarita Robles (Defensa) “de manera urgent”. I a Junts, Jordi Sànchez eleva l’aposta: “Si Pedro Sánchez no sabia res de l’espionatge, ha de dimitir.” “Fins que no hi hagi comissió d’investigació, som partidaris que la vida política a Espanya no tingui recorregut”, va advertir Sànchez a RAC1.

El govern de Sánchez afronta avui al Congrés una moció conseqüència de la interpel·lació d’ERC “sobre la qualitat democràtica de l’Estat espanyol” i demà Gabriel Rufián pregunta a Robles si el govern “està satisfet amb l’actuació dels serveis d’intel·ligència”. Qui s’haurà d’arremangar més és el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que demà compareix a la comissió constitucional del Congrés a dos quarts de cinc de la tarda. Pel diputat Joan Mena (Catalunya en Comú), la compareixença de Bolaños és “una oportunitat per explicar la bretxa de seguretat que hi ha a l’Estat”. El calendari al Congrés és enverinat: la llei de seguretat arriba al ple per ser votada dijous amb l’afany d’ERC, Junts i la CUP de tombar-la.

LES FRASES

És necessària, com a mínim, la destitució o la dimissió de la ministra de Defensa de manera urgent
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’ERC
Cal desclassificar les ordres. I si Pedro Sánchez no sabia res de l’espionatge, ha de dimitir
Jordi Sànchez
secretari general de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri