Política

guerra a ucraïna

Rússia amenaça Finlàndia amb represàlies militars si entra a l’OTAN

Assegura que l’ingrés del país nòrdic a l’Aliança causarà greus danys a les relacions bilaterals

Rússia ha amenaçat a la veïna Finlàndia amb represàlies militars si finalment entra a l’OTAN, després que el país nòrdic hagi anunciat aquest matí que demanarà formalment el seu ingrés a l’Aliança Atlàntica.

En un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers rus, el Kremlin adverteix que l’adhesió de Finlàndia a l’OTAN provocarà greus danys a les seves relacions bilaterals, així com a la seguretat i estabilitat del nord d’Europa. Avisa també que Rússia “es veurà obligada” a adoptar mesures de resposta tant de caràcter militar i tècnic, com d’altres tipus”, per “frenar les amenaces de seguretat al seu territori”.

No per esperat, l’anunci ha deixat de ser una gerra d’aigua freda per Moscou, que sempre havia mantingut una relació privilegiada amb el país escandinau després de la Guerra d’Hivern que tots dos països van protagonitzar entre el 1939 i el 1940.

La segona ciutat russa, Sant Petersburg, es troba a uns 200 quilòmetres de Finlàndia, a més de la proximitat de la frontera del port de Severomorsk (mar de Barentsz), la base de la Flota russa del Nord.

“L’objectiu de l’OTAN (...) és clar: continuar la seva ampliació cap pa les fronteres de Rússia, crear un nou flanc d’amenaça militar per al nostre país“, denuncia la diplomàcia russa. Moscou considera que l’anunci fet pel president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la seva primera ministra, Sanna Marin, suposa un “canvi radical de la política exterior d’aquest país”.

Poc abans del comunicat difós per la diplomàcia russa, el Kremlin havia alertat que l’ingrés de Finlàndia a l’OTAN és “definitivament una amenaça per a Rússia”. “Sense cap mena de dubte” és una amenaça, va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària en ser interrogat sobre l’històric anunci de les autoritats finlandeses i va afegir que “una nova ampliació de l’OTAN no fa més estable ni més segur el nostre continent”. Va explicar que, un cop Finlàndia entri a l’Aliança Atlàntica, Rússia analitzarà la situació per elaborar les mesures necessàries per garantir la seva seguretat”.

  • 22:44

    La Flota russa de Bàltic realitza maniobres per estudiar el potencial naval de l’OTAN a la regió


    La Flota russa de la mar Bàltica ha iniciat avui exercicis navals per estudiar les capacitats de l’OTAN en aquesta regió. Les maniobre coincideixen amb el dia en què Finlàndia ha anunciat la seva decisió d’ingressar a l’Aliança Atlàntica.

    Els oficials russos es familiaritzaran amb “les particularitats” de la situació geopolítica a la zona de responsabilitat de la flota i “amb la composició, organització, emplaçament i capacitat de combat de les forces navals dels països de l’OTAN”.

    Als exercicis tàctics hi participen gairebé un centenar d’oficials, a més de més de 50 vaixells de l’Armada russa, segons el comunicat de la flota. La Flota del Bàltic, amb seu als ports de Baltiisk i Kronstadt, també ha celebrar avui exercicis de tir a prop de l’enclavament bàltic de Kaliningrad.

    Finlàndia, igual que Suècia, que també aspira a ingressar en el bloc occidental, té sortida a la mar Bàltica. Rússia, que comparteix uns 1.300 quilòmetres de frontera amb el país escandinau, ha avisat avui Hèlsinki amb mesures “tecnicomilitars” si es confirma la seva entrada a l’Aliança Atlàntica.

  • 22:28

    El Regne Unit crida a no deixar que Rússia consolidi els avenços territorials a Ucraïna


    El secretari d’Estat de les Forces Armades del Regne Unit, James Heappey, ha defensat aquest dijous que no es pot permetre que Rússia consolidi les posicions que pugui aconseguir durant la seva invasió d’Ucraïna i que no es congeli el conflicte.

    “Si creiem en un sistema internacional basat en normes, simplement no podem situar-nos en una posició, després de mesos de combat, en la qual busquem congelar el conflicte i solidificar els avenços territorials que hagi aconseguit l’agressor”, ha advertit Heappey durant la primera reunió de l’assemblea parlamentària entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit.

    Heappey ha afirmat que el president rus, Vladímir Putin, ha comès un “catastròfic error de càlcul” que ha “reviscolat increïblement l’Aliança Atlàntica”. “La unitat de la comunitat internacional ha estat bastant sorprenent per al president Putin”, va assegurat.

    Segons ell, alguns dels “errors” de Putin amb la invasió d’Ucraïna han estat “pensar que Ucraïna no lluitaria, que ell mateix era un geni militar que sabia més que els seus generals, que Rússia no podia perdre i que Occident no trobaria un consens”. “Hem aconseguit situar ràpidament Ucraïna en una situació en la qual pot infligir a Rússia una derrota”, ha afirmat.
  • 21:49 Les càmeres de videovigilància d’una empresa aporten evidències d’un possible crim de guerra rus a Ucraïna
  • 20:50 Rússia avisa que en cas de conflicte directe amb OTAN hi ha risc de guerra nuclear
  • 18:26 Rússia talla el subministrament de gas a Europa per Polònia
  • 14:02 El Kremlin avisa que l’ingrés de Finlàndia a l’OTAN és “definitivament una amenaça per a Rússia”
  • 11:58 Dos vaixells de guerra russos efectuen maniobres en el Mediterrani
  • 11:28 El Japó i la UE escenifiquen unitat davant la invasió russa d’Ucraïna
  • 10:29 Finlàndia anuncia que demanarà l’ingrés a l’OTAN
  • 09:15 El batalló d’Azov demana ajut a Elon Musk perquè els tregui de l’acereria de Mariúpol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona