Política

El Consell es proposa crear un poder judicial republicà

El nou pla de govern inclou també l’elaboració d’una ‘llei’ electoral i un ‘think tank’

Superada la fase inicial constitutiva, el Consell per la República enfila una etapa de consolidació en què es proposa començar a dissenyar l’embrió d’un poder judicial republicà, amb la creació d’un òrgan de mediació i resolució de conflictes, segons va anunciar ahir el vicepresident de la institució, Toni Comín, durant un ple telemàtic de l’Assemblea de Representants. El nou govern, encapçalat per un Carles Puigdemont que a partir del 4 de juny es dedicarà plenament al Consell després de renunciar a presentar-se a la reelecció com a president de Junts per Catalunya, posarà fil a l’agulla també a bastir tot un paquet de legislació republicana, començant per una llei (en la terminologia del Consell en diuen reglament) electoral. “Volem projectar a través de l’Assemblea de Representants quines serien les lleis de la República si la República estigués plenament materialitzada”, va explicar Comín.

Una altra de les novetats fetes públiques ahir és la creació d’un think tank com a àmbit de desplegament d’estudis i coneixement, un dels vint-i-cinc projectes de què consta el nou pla de govern.

El Consell també ofereix suport jurídic i assessorament a tots els mestres i directors de centres educatius del país que es decantin per la via de la desobediència a la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules, en el marc d’una línia de suport a accions de desbordament democràtic.

“Tenim a les mans una institució republicana i l’hem de fer créixer. El Consell i l’Assemblea tenen una legitimitat indiscutible”, va defensar Puigdemont, que es va comprometre a tornar a oferir a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i a l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, totes dues exiliades, la seva entrada al Consell. “Són grans noms, saben que tenen les portes obertes, però hem de ser conscients que hi ha les dinàmiques de partit i situacions familiars”, va recordar. “A mi no m’agraden les organitzacions rígides i verticals. Crec que aquesta no és una organització presidencialista”, va observar.

D’altra banda, la institució, integrada per 102.000 associats, té previst signar convenis amb municipis de les set vegueries abans de l’estiu com el que va tancar amb Torres de Segre per utilitzar la identitat digital republicana per accedir a serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom