Política

Almenys deu morts en una matança racista als EUA

Un jove supremacista blanc protagonitza un tiroteig múltiple en un supermercat a Buffalo, a l’estat de Nova York

La policia deté l’agressor, que havia escollit atacar un barri de majoria negra

Almenys deu persones van morir dissabte i tres més van resultar ferides –la majoria negres– en un tiroteig protagonitzat per un jove blanc en un supermercat de la localitat de Buffalo, a l’estat de Nova York. L’atac és investigat com un crim d’odi i un cas “d’extremisme violent per motius racials”.

El comissari de policia del comtat, Joseph Gramaglia, va explicar que l’atacant va viatjar diverses hores fins a arribar al supermercat Top, situat al nord-est del centre d’aquesta localitat de l’extrem nord de Nova York, cap a les 14.30 hora local. Quan va sortir del seu vehicle “estava molt fortament armat amb equip tàctic. Portava posat un casc militar i duia una càmera amb la qual estava transmetent en directe el que estava fent” per la plataforma Twitch.

A l’aparcament del centre comercial va disparar contra quatre persones, de les quals tres van morir, abans d’entrar al local, on va continuar disparant. A l’interior, el guarda de seguretat, un policia retirat, va mirar de d’aturar-lo disparant diversos trets a l’atacant, que van impactar a l’equip protector que portava posat. En l’intercanvi de trets, l’assaltant va posar fi a la vida del guarda i va continuar el seu atac contra les persones que eren al local fins que va arribar la policia. Quan els agents van arribar al lloc dels fets, l’agressor es va dirigir a l’entrada de la botiga i es va col·locar la seva arma al coll, però després que els agents li demanessin que la tirés, aquest es va treure l’equip que portava i es va rendir.

La fiscalia del districte del comtat d’Erie va identificar l’atacant com a Payton S. Gendron, un jove blanc de divuit anys. Gendron, que havia estat definit prèviament com un supremacista blanc, ha estat detingut sense dret a fiança, sota els càrrecs d’homicidi en primer grau, i compareixerà per primera vegada demà al matí davant del jutge. El delicte podria costar-li la cadena perpètua, ja que a l’estat de Nova York no hi ha pena de mort.

El fiscal va confirmar que consideren els assassinats “motivats racialment”, seguint la tesi avançada per l’agent especial de l’FBI Steven Belanger, que va afegir que la seva oficina investiga l’incident “com un crim d’odi i un cas d’extremisme violent per motius racials”.

El jove Gendron, que va fer un viatge de diverses hores fins a arribar a Buffalo, va triar pel que sembla aquest barri de la ciutat perquè està habitat majoritàriament per població negra i, de fet, entre les seves tretze víctimes –els morts més tres ferits–, onze eren negres.

El diari The New York Times informava ahir que el jove es va declarar en el primer interrogatori “no culpable” i va acceptar un advocat d’ofici després d’assegurar que no se’n pot pagar un privat per a la seva defensa.

La missa oficial celebrada ahir a Buffalo en honor de les deu víctimes mortals de la matança es va convertir en un crit contra el supremacisme blanc i en una crida perquè es faci justícia i s’avanci cap a la reconciliació.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va condemnar la matança i l’“aberració” dels crims “racistes”.

LA FRASE

Un crim d’odi racista és aberrant per a l’estructura d’aquesta nació
Joe Biden
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA