Política

Finlàndia confirma la seva sol·licitud d’ingrés a l’OTAN

L’Aliança Atlàntica dona la benvinguda a Hèlsinki i es prepara per reforçar el seu braç nòrdic a l’entorn de l’Àrtic

Els socialdemòcrates suecs preparen la seva demanda d’accés a l’organització amb el model dels veïns

“La porta de l’OTAN està oberta per a Finlàndia i per a Suècia”, deia ahir a Berlín el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken. “Activarem un procés d’ingrés accelerat”, hi afegia l’amfitriona de la reunió dels ministres d’Exteriors de l’Aliança, l’alemanya Annalena Baerbock. Tots dos, el representant del “germà gran” transatlàntic i de la ministra de la primera potència europea, van donar així l’abraçada de benvinguda als països nòrdics. Unes hores abans, Finlàndia havia fet oficial des de Hèlsinki que farà la sol·licitud d’ingrés, probablement a principis d’aquesta setmana.

Finlàndia era fins ara el soci europeu més “proper” a Rússia, no només pels 1.340 quilòmetres de frontera terrestre compartida amb el veí, sinó també per similituds socials o culturals i per la fluïdesa de les comunicacions entre els països. D’aquesta posició ha passat a accelerar el camí cap a l’OTAN, vist que Rússia ha deixat de ser un bon veí.

El president, Sauli Niinisto, i la cap del govern de Hèlsinki, la socialdemòcrata Sanna Marin, van comparèixer ahir per comunicar que demanaran l’ingrés a l’Aliança Atlàntica. La decisió ha de passar només pel vot del Parlament, on només un partit, l’Aliança d’Esquerres, continua sense expressar-hi el seu suport.

La guerra a Ucraïna és un “canvi radical” en la seguretat europea, segons Hèlsinki, que justifica el gir de 180 graus a la línia de la neutralitat militar mantinguda durant gairebé vuitanta anys. “Tot ha canviat, no podem confiar que el veí rus serà pacífic. No volem més guerres a Finlàndia”, va dir Marin.

Suècia, sense frontera terrestre amb Rússia, potser hauria preferit seguir en la neutralitat militar actual. Però vista la pressa finlandesa tampoc no ha volgut quedar-ne fora.

Tot sembla a punt perquè l’anell de l’Aliança s’arrodoneixi a l’entorn de l’Àrtic, després d’haver incorporat el 2004 el Bàltic, amb l’ingrés de tres antigues repúbliques soviètiques –Letònia, Lituània i Estònia–. Noruega ja n’és membre de ple dret, tot i no ser-ho de la UE. I Dinamarca, que pertany a totes dues grans organitzacions, probablement abandonarà al juny l’anomenada clàusula d’excepció de Defensa, aprovada el 1993, que la deixa fora dels drets i deures defensius de la UE. Copenhaguen, amb govern socialdemòcrata com Finlàndia, Suècia i Noruega, també veu la guerra d’Ucraïna com la constatació que la seguretat del país ha canviat.

Suècia i Finlàndia ja eren “membres de l’OTAN sense carnet de soci”, en paraules de l’alemanya Baerbock. Tot apunta a la desaparició en qüestió de mesos del sistema d’adhesions o associacions a la carta nòrdiques.

Queda per resoldre la qüestió turca, el bloqueig amb què amenaça aquest país els nous socis nòrdics, amb l’acusació que acullen i protegeixen al seu territori terroristes kurds –és a dir, activistes i membres del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)–. Ningú, ni a Hèlsinki ni a Berlín o a Estocolm, sap exactament com es resoldrà aquest bloqueig. Però tots semblen veure clar que la incorporació de l’espai nòrdic acabarà de prendre forma i calendari en la cimera de l’OTAN de finals de juny, a Madrid.

LA FRASE

La porta de l’OTAN està oberta per a Finlàndia i per a Suècia
Antony Blinken
secretari d’estat dels eua


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera