Política

En directe

82è dia de la guerra a Ucraïna

Rússia informa d’un acord per evacuar soldats ucraïnesos ferits d’Azovstal

El ministeri de Defensa rus no concreta la xifra però assegura que seran traslladats a un centre mèdic en territori sota el seu control

A la planta siderúrgica de Mariúpol hi ha almenys mig miler de combatents ferits

El ministeri de Defensa de Rússia ha informat aquest dilluns d’un acord per evacuar combatents ucraïnesos ferits que es troben atrinxerats des de fa setmanes a la siderúrgia d’Azovstal, a la ciutat portuària de Mariúpol.

“El 16 de maig, com a resultat de negociacions amb els representants dels militars ucraïnesos bloquejats al territori de la planta metal·lúrgica d’Azovstal, s’ha arribat a un acord per l’evacuació de ferits”, assegura Defensa en un comunicat on no precisar la xifra.

La nota afegeix que en l’actualitat s’ha implantat un alto el foc a la zona i s’ha obert un corredor humanitari a través del qual els militars ferits són extrets i “traslladats a un centre mèdic a Novoazovsk, a la república popular de Donetsk, on se’ls brindarà tota l’assistència necessària”.

Almenys mig miler de ferits

La vice-primera ministra per la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats d’Ucraïna, Irina Verestxuk, va dir la setmana passada que a la foneria de Mariúpol hi havia entre 500 i 600 militars ferits, però que les parts estaven negociant de moment l’evacuació dels “més greus”, que ella va xifrar en 38 persones. “Ara mateix negociem (la sortida) de 38 ferits greus. Anem pas per pas”, va explicar.

Verestxuk va explicar que les converses eren molt difícils, ja que Moscou es nega a negociar l’evacuació de tots els combatents membres del regiment Azov. La política ucraïnesa va afegir que Kíiv havia proposat a Rússia intercanviar els ferits d’Azovstal per presoners russos capturats per les forces ucraïneses.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va confirmar diumenge que les “complexes i delicades” converses sobre l’evacuació dels militars de l’acereria continuen “diàriament”. “L’important és que els acords es respectin”, va dir.

Aquest dilluns un comandant de les milícies separatistes prorusses de Donetsk ha assegurat que les forces russes negocien amb soldats ucraïnesos al territori de la planta.

Segons el comandant del batalló Vostok de l’autoproclamada república de Donetsk, Alexandr Jodakovski, nou soldats ucraïnesos han sortit avui de la fàbrica assetjada per demandar negociacions.

  • 18:52

    Ucraïna avisa la UE que mentre compri petroli i gas rus estarà “pagant dos cops”

    El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha reclamat a la Unió Europea (UE) que apliqui sancions al petroli i gas rus.

    Kuleba, que aquest dilluns es reuneix amb els seus homòlegs europeus en un nou gest del club comunitari amb el país en plena invasió russa, ha dit sobre les sancions que els 27 estan encara negociant que té “curiositat per veure com acaba la saga”.

    En aquest context, el ministre ucraïnès ha advertit de la paradoxa que la UE pagui a Ucraïna per lluitar contra Rússia alhora que també paga “milions d’euros al dia” a aquest segon per l’energia. “La UE està pagant dos cops. Primer per donar suport a Ucraïna i després a Rússia”, ha dit. “No és així com hauria de funcionar”, ha afegit.

    Pel que fa a l’adhesió d’Ucraïna a la UE, Kuleba ha afirmat que “ara és el moment” i que treballen amb els estats membres i la Comissió Europea per tenir “resultats positius”. Pel ministre d’Exteriors ucraïnès, l’entrada del país al club comunitari la farà “més forta, segura i pròspera”.

  • 15:16

    El sector de les llavors reclama “corredors segurs” per garantir el subministrament a Ucraïna


    La Federació Internacional de Llavors (ISF) ha fet una crida a obrir “corredors segurs” per garantir el subministrament de llavors a Ucraïna, malgrat el conflicte bèl·lic en aquest país.

    “Hi ha una necessitat que les llavors es puguin moure globalment amb llibertat i sense restriccions per poder assegurar-ne el lliure accés a qualsevol part del món”, ha assenyalat el secretari general de l’ISF, Michael Keller, al 73è Congrés Mundial de Llavors.

    L’ISF ha recordat que Ucraïna és un actor clau en l’agricultura mundial, ja que disposa de 40 milions d’hectàrees de terreny agrícola i produeix el 30% del gira-sol mundial i el 19% de la colza. “Comptem que la producció agrícola ucraïnesa sigui quasi normal l’any que ve”, ha pronosticat el director d’ANOVE, Antonio Villarroel.

  • 14:00 Rússia avisa Suècia i Finlàndia que entrar a l’OTAN no els donarà més seguretat
  • 08:00 Ucraïna denuncia un atac amb fòsfor blanc a Mariúpol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona