Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Mariúpol es rendeix

Ucraïna dona per finalitzada la defensa de la planta d’Azovstal i amb aquest gest la ciutat queda en mans russes

L’acereria s’havia convertit en el símbol de la resistència des de la invasió russa

L’alcalde, Vadym Boichenko, assegurava fa uns dies que hi podrien haver mort fins a 20.000 civils

Un dels setges més cruents en el conflicte entre Rússia i Ucraïna sembla que té les hores comptades. Ucraïna dona per finalitzada la defensa de la planta d’Azovstal i amb aquest gest la ciutat queda definitivament sota el poder rus. En aquestes darreres hores s’han pogut evacuar fins a 265 milicians que han quedat sota el control de l’exèrcit rus encara que les autoritats ucraïneses esperen poder canviar-los per presoners russos.

El complex metal·lúrgic era l’únic enclavament de l’estratègica ciutat portuària de Mariúpol que encara controlava l’exèrcit ucraïnès. La resta de la ciutat va ser presa per l’exèrcit rus el 22 d’abril passat.

Situada en una àrea industrial a la vora del mar d’Azov, la seva extensa xarxa de búnquers i túnels han estat durant setmanes refugis per a centenars de civils i soldats.

La planta d’Azovstal cobreix més d’11 quilòmetres quadrats i conté innombrables edificis, alts forns i vies ferroviàries. Va entrar en funcionament per primera vegada el 1933 i durant dècades va ser clau per al sistema ferroviari i naval de la Unió Soviètica.

  • 22:02

    Zelenski demana al món cinema que “no calli” davant la guerra a Ucraïna en una intervenció per sorpresa a la inauguració del festival de Cannes


    Volodímir Zelenski ha fet aquest dimarts una intervenció sorpresa a la cerimònia inaugural del 75è Festival de Cinema de Cannes.

    En una connexió en directe amb la gala, el president d’Ucraïna ha apel·lat al poder del setè art per defensar la llibertat i ha demanat al món del cinema que “no calli” davant “la guerra més terrible des de la Segona Guerra Mundial”.

    “Els més terribles dictadors del segle XX estimaven el cinema, però l’única cosa que han aportat són aquestes terribles imatges de documentals; podríem haver pensat que no hi hauria més guerres, però tant aleshores com ara hi ha un dictador, una guerra contra la llibertat, i ara i abans el cinema no es pot quedar en silenci”, ha dit.

    Zelenski ha citat el film El gran dictador’, de Charles Chaplin, estrenada el 1940, a l’inici de la Segona Guerra Mundial, per afirmar que “necessitem un nou Chaplin que demostri que el cinema no està mut” davant la invasió d’Ucraïna. A més, s’ha mostrat convençut

    El president ucraïnès ha recordat als assistents el bombardeig contra un teatre de Mariúpol que servia de refugi. “El teatre municipal va ser atacat per una bomba russa, aquest teatre s’assemblava molt a aquest on esteu reunits avui, allà es refugiava la gent, els civils”.

    També ha explicat que té un record molt precís del dia que va començar aquesta guerra, el passat 24 de febrer, i ha citat l’emblemàtica frase del film d’Apocalypse Now sobre l’olor de napalm al matí. “Aquesta olor no es pot confondre”, ha assegurat.

  • 19:52

    Amnistia alerta sobre el destí dels defensors d’Azovstal que s’han rendit a Rússia


    Amnistia Internacional (AI) ha expressat aquest dimarts la seva preocupació pel destí dels primers defensors de la planta siderúrgica d’Azovstal de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol que s’han lliurat a l’Exèrcit rus.

    “Els soldats del Batalló Azov han estat deshumanitzats pels mitjans russos i retratats en la propaganda de [el president rus, Vladimir] Putin com a neonazis durant l’agressiva guerra de Rússia contra Ucraïna. Aquesta caracterització desperta una greu preocupació sobre el seu destí com a presoners de guerra”, assenyala el comunicat d’AI.

    L’organització subratlla que ha documentat “assassinats sumaris” de captius en mans de les milícies prorusses al Donbass, igual que “execucions extrajudicials” de civils ucraïnesos per part de les forces russes en les últimes setmanes. “Els soldats del Batalló Azov que s’han rendit avui no han de córrer la mateixa sort”, subratlla.

    L’entitat recorda que “els presoners de guerra no han de ser subjectes a cap forma de tortura o maltractament, i han de rebre accés immediat al Comitè Internacional de la Creu Roja”. “Les autoritats corresponents han de respectar plenament els drets dels presoners de guerra d’acord amb les Convencions de Ginebra”, ressalta.

    Rússia ha xifrat en 265 els soldats ucraïnesos evacuats d’Azovstal, inclosos 51 greument ferits que, després de “deposar les armes i rendir-se”, ara són “presoners” de guerra, segons el ministeri de Defensa.

  • 17:06

    El Kremlin garanteix bon un tracte als combatents d’Azovstal que s’han rendit


    El Kremlin ha garantit aquest dimarts un tracte d’acord amb les “lleis internacionals” als combatents ucraïnesos que s’han rendit a la foneria Azovstal de Mariúpol, després d’un prolongat setge.

    El president rus, Vladímir Putin, “ha garantit que [els soldats ucraïnesos] rebran un tracte d’acord amb les lleis internacionals”, segons ha explicat en roda de premsa el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov. El portaveu ha evitat comentar la condició que tenen els militars rendits amb l’argument que es tracta d’un afer que depèn de Defensa.

    Rússia ha xifrat en 265 als soldats ucraïnesos evacuats ahir de la planta siderúrgica, inclosos 51 ferits greus, després de “deposar les armes i lliurar-se”, segons el ministeri de Defensa rus.

    Ucraïna ha afirmar avui que continuarà la tasca per “salvar les vides” dels combatents atrinxerats a Azovstal i confia poder “intercanviar-los per presoners de guerra russos”.

    Per contra, el president de la Duma (cambra baixa) del Parlament, rus, Viatxeslav Volodin, ha assegurat aquest dimarts que els “criminals nazis”, en referència als integrants del batalló nacionalista Azov, no han de ser intercanviats. “Són criminals de guerra i hem de fer-ho tot perquè responguin davant la Justícia”, ha dit.

  • 16:34

    Almenys 8 morts i 12 ferits en atac rus sobre Txernihiv, a prop de Kíiv


    Almenys 8 persones han mort i altres 12 han resultat ferides en la matinada d’aquest dimarts com a conseqüència d’un atac aeri amb míssils de l’Exèrcit rus a la regió de Txernihiv, al nord d’Ucraïna i prop de Kíiv.

    El bombardeig s’ha produït cap a les cinc de la matinada hora local (una hora menys a Catalunya), segons ha informat el mitjà ucraïnès Hromadske, que cita com a font a la Direcció General del Servei Estatal d’Emergència a Txernihiv. La publicació detalla que l’aviació russa ha disparat quatre coets sobre la localitat de Desna i dos d’ells han impactat en un edifici. La mateixa població ha patit diversos atacs russos durant els últims dies,

    A la regió de Sumi, al nord-est del país, els russos han efectuat aquest dimarts atacs contra diverses localitats limítrofes amb Rússia, segons ha publicat el Comandament Operatiu Nord d’Ucraïna a la seva pàgina de Facebook. En aquest cas no s’ha informat de l’existència de víctimes.

  • 16:01 El parlament finlandès avala la petició d’ingrés a l’OTAN amb un 95% dels vots a favor
  • 11:59 Els russos ataquen una línia de ferrocarril a 20 quilòmetres de la frontera polonesa
  • 10:38 L’exèrcit rus intensifica els atacs a la regió de Donetsk
  • 07:54 Ucraïna evacua 264 militars de la planta d’Azovstal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona