Política

Regne Unit

Brexit

Londres dona un pas més per canviar el protocol del ‘Brexit’ a Irlanda del Nord però continua negociant amb Brussel·les

El govern del Regne Unit tramitarà un projecte de llei que li permeti anul·lar aspectes del text consensuat amb la CE el 2020

La ministra d’Exteriors avisa que el mecanisme duaner posa “sota pressió” l’acord de pau de Divendres Sant

El govern del Regne Unit tramitarà “en les pròximes setmanes” un projecte de llei que li permetrà anul·lar aspectes del Protocol per a Irlanda del Nord acordat amb la Brussel·les com a part del Brexit, però al mateix temps continuarà negociant per a reformar-lo amb la Unió Europea (UE).

La ministra d’Exteriors i negociadora en cap britànica, Liz Truss, ha fet l’anunci aquest dimarts a la Cambra dels Comuns (baixa). La titular d’Exteriors ha justificat que l’aplicació actual del protocol posa “sota pressió” l’acord de pau de Divendres Sant de 1998, que va acabar amb dècades de conflicte armat a Irlanda del Nord.

Truss ha convidat el vicepresident de la Comissió Europea (CE), Maroš Šefcovic, a reunir-se “com més aviat millor” amb ella per  consensuar els canvis necessaris al text aprovat el 2020.

El protocol per a Irlanda del Nord estableix controls sobre les mercaderies que entren a Irlanda del Nord procedents del Regne Unit per tal d’evitar una frontera terrestre amb la veïna República d’Irlanda, que pertany al mercat únic europeu.

No obstant això, la seva aplicació, que ni tan sols s’ha completat, ha provocat problemes pràctics sobre el terreny i és rebutjada pel Partit Democràtic Unionista (DUP), segona força política nord-irlandesa, la qual cosa impedeix la formació d’un govern autonòmic de poder compartit.

Segons la ministra, aquesta paràlisi de les institucions a Belfast soscava l’acord de pau i l’executiu encapçalat per Boris Johnson ha de prendre mesures “per restablir l’equilibri”.

En aquest sentit, ha assegurat que el Regne Unit ha proposat a la UE una solució “completa i raonable” que reduiria els controls entre Irlanda del Nord i la resta del país. Però segons Truss, Šefcovic no pot acceptar aquesta proposta perquè això requeriria renegociar el protocol, una cosa per a la qual “no té mandat”.

Londres proposa que els béns procedents del Regne Unit destinats només per a consum a Irlanda del Nord estiguin exempts dels controls de duanes que s’apliquen als que passen a Irlanda (i, per tant, entren en el mercat únic europeu).

Segons el govern britànic, aquest anomenat “corredor verd” estaria avalat per un sistema informàtic amb dades de moviment de productes a temps real, si bé fins ara les autoritats europees han considerat que l’accés ofert és insuficient.

Londres avisa que si Brussel·les es nega a buscar una fórmula per  encaixar les seves demandes, el govern del Regne Unit actuarà pel seu compte a l’empara de la nova legislació, que de totes maneres trigarà mesos a ser aprovada pel Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona