Política

Unió Europea

La UE insta els 27 a incrementar la despesa militar

Brussel·les calcula que el dèficit d’inversió en defensa entre els anys 2009 i 2018 arriba als 160.000 milions d’euros

Borrell assegura que la invasió russa d’Ucraïna ha estat un “toc d’atenció” i aposta per “gastar més i millor”

La Unió Europea (UE) ha fet una crida als estats membres perquè incrementin la despesa militar i es pugui reduir el dèficit en aquest àmbit que s’ha registrat durant els últims anys, i que ha suposat una carència de 160.000 milions d’euros, segons l’alt representant per als Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell.

“Ha estat un procés silenciós de desarmament que han travessat els països”, ha indicat Borrell en una roda de premsa després del Consell de ministres de defensa de la UE, que ha abordat un informe sobre les mancances en el pressupost de Defensa.

Segons Borrell, la guerra d’Ucraïna ha suposat “un toc d’atenció” i ha demanat als vint-i-set que recuperin els nivells de despesa militar previs a l’esclat de la crisi financera l’any 2009. “El resultat és que els europeus necessitem gastar junts, més i millor”, ha assenyalat.

Brussel·les xifra en 160.000 milions d’euros el dèficit de despesa en matèria de defensa entre aquell any i 2018 a la UE. “Si haguéssim gastat en defensa cada any, des de 2009 i fins al 2018, la mateixa quantitat que gastàvem el 2009, durant nou anys, hauríem gastat en defensa 160.000 milions més”, ha explicat el polític espanyol.

De fet, el representant d’Exteriors i Seguretat comunitari ha apuntat que la despesa militar al conjunt dels Estats membres ha recuperat els nivells previs a l’esclat de la crisi financera just aquest exercici, coincidint amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna, i actualment està “al mateix nivell de 2008”. No obstant, ha advertit que el dèficit acumulat aquests anys “ha provocat un desarmament progressiu”.

El cap de la diplomàcia comunitària a afirmat que la retallada de la despesa militar ha permès que hi hagués “més diners per a altres propòsits”, però “ara afrontem les conseqüències d’aquesta mancança acumulada i hem de recuperar-nos d’aquestes dinàmiques”.” “Com recuperar-nos és la gran pregunta”, ha afegit.

En aquest punt, ha assenyalat que a curt termini caldrà reabastar les existències de material militar; a mig termini, augmentar les capacitats existents, i a llarg termini, reforçar-les i modernitzar-les.

I és que a banda de la necessitat d’incrementar la despesa militar, Borrell ha subratllat la importància d’innovar en matèria de defensa. En relació amb aquesta qüestió, ha anunciat que el Consell ha arribat a un acord per impulsar un hub per la innovació de la defensa europea.

“Serà una gran tasca i una gran ocasió també per a la nostra indústria”, ha indicat.

Per Borrell, la invasió russa d’Ucraïna ha donat el senyal d’alarma i ha “deixat clar que hem de reomplir aquestes mancances i incrementar les nostres capacitats de defensa”.

Borrell ha insistit en la necessitat de continuar donant suport a Ucraïna en un moment que considera “crític”. “El nostre suport està sent diferencial al camp de batalla [...] i no podem permetre que el país es quedi sense equipament”, ha apuntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona