Política

Afganistan

Els talibans dissolen la comissió de drets humans de l’Afganistan

El govern afganès justifica la supressió d’aquest i altres quatre organismes perquè ja no són “necessaris”

La decisió coincideix amb la visita al país del relator especial de l’ONU sobre la situació dels drets humans

El govern talibà ha informat aquest dimarts de la dissolució de la Comissió Independent de Drets Humans de l’Afganistan (AIHRC) i de quatre organismes més per manca de fons al pressupost anual i per la seva escassa activitat.

“El pressupost d’enguany es basa en la realitat sobre el terreny i s’ha assignat només a aquelles organitzacions i departaments que han continuat actius i productius”, ha explicat a Efe el portaveu adjunt del govern talibà, Inamullah Samangani.

És per això que, en no considerar “necessaris” tant l’AIHRC, encarregat de monitorar la situació dels drets humans a l’Afganistan, com altres organismes, “s’han dissolt, [encara que] podrien ser reactivats en el futur si fos necessari”, va afegir.

A més de l’AIHRC, els talibans han eliminat, entre altres, la Comissió per a la Supervisió de la Implementació de la Constitució o el Consell Suprem de Reconciliació Nacional a l’Afganistan, segons ha precisat el govern talibà en un document que data del passat dissabte i al qual ha tingut avui accés l’agència Efe.

L’ordre de dissoldre aquests organismes ha estat instruïda pel màxim líder dels talibans, el mul·là Hibatullah Akhundzada, i signada pel primer ministre del govern islamista, el mul·là Hassan Akhund.

Les operacions de la AIHRC estaven aturades des del passat 15 d’agost, quan els fonamentalistes van prendre el control de Kabul dues dècades després de la caiguda del seu règim amb la invasió nord-americana del 2001.

La formalització oficial del cessament de l’activitat de l’AIHRC coincideix paradoxalment amb la primera visita a l’Afganistan del relator especial de l’ONU sobre la situació dels drets humans al país, Richard Bennett.

Segons ha informat l’ONU en un comunicat dissabte passat, Bennet tenia previst visitar l’Afganistan entre el 15 i el 26 de maig per “avaluar la situació dels drets humans” i “oferir assistència per a abordar i prevenir violacions i abusos”, encara que no ha confirmat finalment si l’oficial es troba al país.

L’AIHRC, un organisme independent, va mostrar a mitjan setembre la seva preocupació després que els fonamentalistes ocupessin les seves oficines i impedissin la represa amb normalitat de la seva tasca, dificultant la seva missió a l’Afganistan.

Els drets humans al país han viscut un fort retrocés des del retorn al poder dels talibans, sobretot en el cas de les dones, que han vist com els fonamentalistes incompleixen successivament les seves promeses i els imposen més restriccions.

Els islamistes han imposat a les dones l’ús de vestimentes que les cobreixin per complet, com el burca, han limitat l’accés als llocs de treball excepte en comptades excepcions, o han impedit a les estudiants de secundària anar a l’escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts