Política

Una cimera entre Aragonès i Borràs mira d’aplanar el camí per protegir el català

Delegacions d’ERC i Junts al més alt nivell s’han reunit a primera hora d’aquest matí a Palau per atansar postures, si bé n’han acabat fent valoracions divergents

Dues petites delegacions d’ERC i Junts al més alt nivell, encapçalades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’han reunit a primera hora d’aquest matí a la Casa dels Canonges per mirar d’encarrilar un acord sobre la protecció del català a l’escola després de les divergències evidenciades en els últims dies, segons ha pogut confirmar El Punt Avui.

Fonts de Junts asseguren que ha estat una reunió “dura” perquè Aragonès ha insistit en la modificació de la llei de política lingüística, i ha “amenaçat” de dur-ho a la junta de portaveus, com més tard ha confirmat el grup parlamentari d’ERC, junt amb els del PSC i els comuns. Borràs ha deixat clar que no comptin amb Junts per reformar la llei, i ha insistit que la via del decret que proposen “és la que té més possibilitats i menys riscos”, ja que no podria ser tombada pel mateix TSJC. Fonts de Palau han negat que la trobada hagi estat tensa i l’han situat en el marc dels “contactes permanents i discrets” que hi està havent aquests dies a tots els nivells per mirar de llimar les diferències que han aflorat entre els dos partits sobre la protecció del català a l’escola, arran del requeriment del TSJC que obliga a executar la sentència del 25% de castellà abans del 31 de maig. En tot cas, aquestes fonts han assegurat que hi ha hagut sobretot “coincidències” entre les dues bandes que cal blindar com sigui el català.

Tal com ha informat després la portaveu Patrícia Plaja, en el consell executiu posterior -que ha començat amb una estona de retard precisament perquè la cimera prèvia s’ha allargat- la protecció del català ha estat també el “tema central” del debat, i s’ha acordat treballar en un decret llei que veurà la llum en els propers dies per assegurar la protecció dels centres i els docents, i que aniria en la línia de la proposta que va presentar Junts ahir dilluns a la tarda. En tot cas, des de Palau es puntualitza que el govern ja treballava en una proposta similar des de dies abans, i que probablement no reproduirà la literalitat de la que ha fet Junts, per bé que s’hi assemblarà. Les mateixes fonts asseguren que aquesta via no xoca, sinó que podria anar en paral·lel i ser-ne complementària, amb la reforma que puguin acabar acordant els grups parlamentaris de la llei de política lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern proposa gestionar i recaptar el 100% dels impostos a Catalunya

barcelona
política

El Senat admet a tràmit la llei d’amnistia malgrat l’informe d’inconstitucionalitat dels lletrats

barcelona
àsia

Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que augmentarà la repressió

barcelona
política

Catalunya en Comú obre les primàries en què Albiach repetirà

barcelona
POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona