Política

El govern ultima un decret que rebutja percentatges a l’escola

ERC i Junts negocien un text legislatiu paral·lel per sortir de l’atzucac de la reforma de la llei de Política Lingüística

L’executiu pretén blindar els directors dels centres amb la firma del conseller

ERC i Junts ultimen contra rellotge un decret llei i un text legislatiu per donar resposta a l’ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) per aplicar el 25% de castellà a les escoles. El govern preveu que el decret rebutgi els percentatges d’ensenyament de llengües i atorga a la conselleria d’Educació, liderada per Josep Gonzàlez-Cambray, la responsabilitat de donar el vistiplau als projectes lingüístics de cada centre per tal de blindar-ne els directors. Fonts d’ERC asseguraven que la proposta de decret que feia Junts advocava per validar els projectes lingüístics simplement per silenci administratiu positiu. Els republicans aposten per estampar la firma del conseller a cada projecte.

D’entrada, Junts argumentava que les pretensions i el contingut de la modificació de la llei que proposaven inicialment ERC, el PSC, els comuns i ells mateixos ja les coneixia el tribunal i això no va evitar que ordenés novament l’aplicació del 25%. Per aquest motiu, el partit de Carles Puigdemont defensa la fórmula del decret amb la voluntat de garantir la immersió, “protegir les direccions dels centres” i deixar en mans de la conselleria d’Educació “la validació” dels projectes educatius. Tanmateix, la negociació entre els socis es manté oberta i s’explora la possibilitat d’aprovar una nova llei específica per regular-ho, en lloc d’una reforma de la llei de Política Lingüística, embarrancada des que la formació de Laura Borràs i Jordi Turull va desdir-se de l’acord registrat al Parlament amb republicans, socialistes i comuns. ERC aconseguiria així estalviar-se la fotografia d’una reforma exclusivament amb el PSC i els comuns, amb aires de tripartit, i posar de nou el comptador legislatiu a zero per mirar de generar consensos més grans que els que suscitava una reforma. Tal com estava polaritzada la situació, o bé Junts s’afegia a l’equació i se’n despenjava el PSC o bé continuava l’enrocament, amb una part de la comunitat educativa en peu de guerra pel fet que es pretenia introduir en el corpus legislatiu el castellà com a llengua d’ús a les aules.

Els socis treballen per desllorigar la qüestió abans que expiri el termini que dona la justícia per executar la sentència, el pròxim dia 31. Tal com va avançar El Punt Avui, dimarts es van reunir dues delegacions d’alt nivell. Per part dels republicans, hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de la presidència, Laura Vilagrà; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta; el director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació del govern, Sergi Sabrià, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. De Junts hi van participar la pròxima presidenta del partit, Laura Borràs; el pròxim secretari general, Jordi Turull –connectat per videoconferència–; l’actual, Jordi Sànchez; el vicepresident, Jordi Puigneró, i el cap de files al Parlament, Albert Batet.

Expira l’ultimàtum tripartit

En qualsevol cas, ahir va expirar l’ultimàtum de vint-i-quatre hores que havien posat ERC, el PSC i els comuns a Junts perquè tornés a l’acord inicial sota amenaça de demanar una reunió de la Junta de Portaveus per incloure un altre punt en l’ordre del dia del ple de la setmana vinent per poder aprovar la reforma. Ahir a última hora aquesta petició no s’havia registrat.

Per ERC, no són les diferències a l’interior del govern el que dificulta l’acord, sinó la convulsió interna a Junts, en ple procés de renovació de la cúpula, i unes línies polítiques poc clares. Mentrestant, la portaveu de PSC al Parlament, Alícia Romero, va instar Junts a no fer “partidisme” amb la llengua i a “tornar al consens” per aprovar la reforma de la llei. Al seu torn, el vicepresident Puigneró va defensar que qualsevol acord pel català ha de passar pel “consens i les garanties” i que “potser els que estan fora del consens són uns altres”. “El que hem de fer és que aquest consens s’ampliï perquè en el tema de la llengua ens hi juguem molt”, va assegurar Puigneró.

“No es tracta de cedir entre partits, sinó de defensar que el català sigui l’eix del sistema educatiu”, defensava el president en una entrevista a la SER. “Tot allò que no regulem nosaltres ho regularan els tribunals”, va advertir. Aragonès va explicar que hi ha mesures que s’hauran d’articular amb el decret llei i d’altres a través d’un “text legislatiu”, sense concretar si una reforma o una nova norma. “En la defensa de la llengua no s’hi valen excuses”, va alertar el president.

LES FRASES

Tot allò que no regulem nosaltres ho regularan els tribunals
Pere Aragonès
President de la Generalitat
[Demanem a Junts] que no faci política ni partidisme amb la llengua i se sumi de nou al consens
Alícia Romero
Portaveu del PSC al Parlament
Potser els que estan fora del consens són uns altres. El que hem de fer és que aquest consens s’ampliï
Jordi Puigneró
Vicepresident de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona