Política

Cs maniobra per treure les credencials a Puigdemont

La comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, presidida pels unionistes, ignora la doctrina Junqueras del TJUE i diu que no les pot verificar

Insisteix que l’última paraula ha de ser de la JEC

El comitè d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, que presideix el diputat de Cs Adrián Vázquez, requerirà a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que demani formalment a la Junta Electoral Central (JEC) espanyola que enviï una notificació i documentació per a la verificació de les credencials de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Soler o, en cas que això no sigui possible, “l’explicació de la seva absència i les conseqüències que se’n derivin”. Segons va anunciar ahir Vázquez, la comissió no ha pogut verificar les credencials perquè els citats eurodiputats no han completat els requisits exigits per la legislació estatal, ja que no van jurar la Constitució, després que la sentència del TJUE que va establir l’anomenada doctrina Junqueras el desembre del 2020 determinés que no calia fer-ho.

Diversos dels afectats ja van recordar ahir a les xarxes que el dret europeu en què es basa aquesta sentència preval sobre l’espanyol, fet pel qual precisament van ser acceptats de seguida, si bé s’estava pendent de certificar per part d’aquest comitè. L’eurodiputada d’ERC Diana Riba va capgirar l’argument, ja que va denunciar que la JEC no ha lliurat encara les credencials malgrat el clar mandat de la sentència: “En espera de veure com acaben els processos judicials oberts, cal que l’eurocambra demani explicacions sobre aquesta anomalia democràtica.”

“Són dues coses diferents”, va assegurar en canvi Vázquez, que va justificar el retard en la verificació de credencials per la pandèmia i pel fet que han recollit opinions jurídiques dels serveis legals de l’eurocambra i d’experts externs. Segons ell, ara serà la JEC, que no té terminis per pronunciar-se, la que haurà de dir què cal fer emparant-se en la legislació estatal. Fins llavors, no canviarà la situació actual dels eurodiputats. Un portaveu de Metsola va confirmar a Efe que contactarà la JEC per requerir la informació, si bé no va precisar quan enviarà la carta.

La situació, sense precedents a la cambra, deixa en l’aire i dependent de la decisió de la JEC, segons Vázquez, l’estatus dels quatre diputats, que segons fonts parlamentàries podrien “perdre prerrogatives adjuntes al càrrec”, com ara salaris, diners per a assessors o dret a vot. Una altra opció, segons les mateixes fonts, és que les actes quedin vacants i passin als següents membres de les llistes del 2019. Solé, de fet, ja ocupa l’escó perquè no es va permetre que ho fes qui l’havia guanyat a les urnes, Oriol Junqueras. El reglament de l’eurocambra fixa que les autoritats estatals li han de transmetre la informació sobre compatibilitat de càrrecs de cada diputat electe, però els tres de Junts i el d’ERC mai van acudir a la JEC per jurar el càrrec i lliurar aquesta documentació, després que el TJUE dictaminés que no cal perquè la condició d’eurodiputat s’adquireix amb la proclamació dels resultats electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona