Política

El PSC rebutja la nova proposta d’ERC i Junts sobre el català a les aules

“Ja vam signar un acord i el respectem, assegura Salvador Illa

Mostra “respecte” pel retorn del rei emèrit però avisa que “té explicacions pendents”

El PSC tanca la porta a la nova proposta d’ERC i JxCat per fer una nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del 25% de castellà. “No la veiem”, ha dit el president del grup socialista, Salvador Illa, poques hores després de l’última proposta de republicans i Junts. Illa ha defensat la reforma de l’actual llei de Política Lingüística signada per la majoria de grups, “que garanteix que el català és el centre de gravetat, reflecteix la realitat que es viu a l’escola i dona compliment a la sentència”. “Ja vam signar un acord i el respectem”, ha refermat. D’altra banda, sobre el retorn del rei emèrit, Illa ha mostrat “respecte” per Joan Carles I però ha advertit que “té explicacions pendents amb la ciutadania”.

Illa ha recalcat aquest dijous que els socialistes mantenen l’aposta per l’acord signat fa gairebé dos mesos perquè són “un partit de fiar”. “Allò que vam signar, ho mantenim”, ha insistit el president del grup parlamentari, que ha defensat que la proposta per reformar la llei actuals va rubricar “amb consens”.

Illa ha declinat detallar els motius pels quals el PSC discrepa de la proposta d’ERC i Junts per fer una nova llei. A preguntes de la premsa, s’ha limitat a dir que el partit manté la intenció de reformar la llei de Política Lingüística per tal de preservar el català, “que no vol dir anar contra el castellà”.

En paral·lel, pel que fa a la futura trobada de Pedro Sánchez amb Pere Aragonès sobre el Catalangate, el cap de files del PSC ha apuntat que aquesta serà “tan aviat com sigui possible”. Illa ha instat novament a l’executiu de la Generalitat a promoure “el diàleg entre partits catalans”. “Els donaria més credibilitat”, ha etzibat.

Per últim, en relació al retorn del rei emèrit aquest dijous a l’estat espanyol, Illa ha situat el viatge en el marc d’un desplaçament “privat” i ha expressat el seu “respecte”. Així i tot, també ha afirmat que considera que Joan Carles I “té explicacions pendents de donar a la ciutadania espanyola”.

Illa ha fet aquestes declaracions abans de participar a un esmorzar amb membres del PSC de Vilanova i també de la UGT comarcal. El líder socialista, que preveu visitar diverses empreses de la capital del Garraf aquest dijous, ha defensat la necessitat de reindustrialitzar el Garraf per reactivar l’economia.

Illa ha assenyalat el recent anunci de la nova fàbrica de components de bateries de cotxes elèctrics a Mont-roig del Camp com a mostra de què “les coses es poden aconseguir en col·laboració, i no en competició” entre administracions. Al mateix temps, ha carregat contra ERC per la seva oposició a la reforma laboral “i per no respectar els acords a què arriben els representants dels treballadors i dels empresaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona