Política

Ribó proposa crear una comissió dins del Síndic de Greuges que fiscalitzi la tasca policial

El síndic denuncia que segueix havent “angles morts” que permeten vulneracions de drets humans per part de la policia

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, ha proposat aquest divendres que es creï una comissió de supervisió de la policia de Catalunya dins de la pròpia entitat del síndic. Ribó ho ha demanat a la comissió d’estudi del model policial i ha detallat als diputats que per crear aquest òrgan s’hauria de canviar la llei del Síndic. Ribó ha afegit que creu que seria un bon mecanisme extern per supervisar la tasca policial a Catalunya i que aquest òrgan hauria d’emetre informes i dictàmens sobre casos que se li plantegessin. Ha afegit que s’hauria de debatre si també hauria de tenir capacitat sancionadora. Segons Ribó, segueix havent “angles morts” que permeten vulneracions de drets humans per part de la policia.

Segons la proposta de Ribó, aquesta comissió estaria formada per representants d’entitats civils així com de l’administració pública. Tots els membres serien proposats, nomenats i renovats pel Parlament de Catalunya.

Les tasques que tindrien serien les d’emetre informes “constantment” sobre l’activitat policial duta a terme a Catalunya i poder fer investigacions d’actuacions concretes.

“I que actués sense cap límit d’investigació”, ha afegit el síndic. Segons Ribó, aquesta seria una de les característiques diferencials d’aquesta comissió sobre altres propostes de mecanismes externs de control que s’han fet a la comissió. “Pensin que si jo volgués, en sortir d’aquí me’n puc anar al despatx del conseller de l’Interior i demanar-li papers de la seva taula. O hi podria anar a les quatre de la matinada, sense avisar. La capacitat d’investigació del síndic, per llei, no té límit”, ha argumentat.

Sobre si aquest òrgan també hauria de tenir capacitat sancionadora, Ribó ha reconegut que no ho té clar i que s’hauria de debatre. En tot cas, perquè aquesta hipotètica comissió sigui possible s’hauria de canviar la llei, ja que actualment la regulació del síndic no preveu que pugui crear una comissió.

“Seria millor fer-ho reformant la llei del Síndic o a través d’una llei integral de policia de Catalunya?”, s’ha preguntat Ribó. “El que sigui més ràpid”, s’ha respost ell mateix.

L’altra qüestió a la qual Ribó ha dedicat més temps durant la seva compareixença, lligada amb la seva proposta d’una comissió que supervisi la tasca policial, ha estat insistir en què en el funcionament dels Mossos d’Esquadra “queden angles morts” que permeten que es vulnerin drets humans per part d’agents de policia.

Càmeres als vehicles policials

En aquest sentit ha demanat que s’eliminin les sales de custòdia de detinguts que estan en soterranis a algunes comissaries i que, ara que ja hi ha càmeres en aquests espais, que també n’hi hagi als vehicles policials.

Ribó ha dit que cal afegir, en general, mètodes de control policial externs i interns i que la millor manera de fer-ho és aprovant una llei integral de policia de Catalunya. “No tenir aquesta llei és un gran dèficit. Ho he dit a tots els consellers d’Interior”, ha explicat.

Ara mateix, la intenció de la conselleria és que el 2023 es pugui aprovar la llei, que englobaria la regulació de tots els cossos policials de Catalunya, mossos i policies locals, i seria la primera d’aquest tipus a Catalunya.

“El fill d’un càrrec molt important de Catalunya va ser maltractat a Via Laietana”

A qui també li ha tocat el rebre ha estat a la Divisió d’Assumptes Interns dels Mossos d’Esquadra (DAI). “Cal millorar la DAI i els seus protocols. Els hi diu algú que els últims anys s’ha agafat enrabiades per veure que en ocasions la DAI no li donava tota la informació que tenia”, ha apuntat.

Seguint el fil d’aquesta qüestió, Ribó ha explicat que fa alguns anys el fill d’un càrrec molt important de Catalunya va patir un maltractament policial a Via Laietana. “Un maltractament com jo no havia vist des de l’època de la clandestinitat i que li va deixar el cos ple de senyals. I no hi va haver manera de saber qui havia estat el responsable”, ha relatat, abans d’afegir que el cas no es va fer públic perquè el pare d’aquest noi no ho va voler utilitzar políticament.

Els 9 de Lledoners no han sabut res del Govern

Després de la intervenció de Ribó, ha estat el torn de Maria José Merino, dels ’9 de Lledoners’. Merino s’ha queixat que els Mossos que van anar a reprimir les protestes en les que ella va participar van tenir actituds violentes i que els van identificar malgrat que no havien fet res.

Però Merino ha centrat la seva intervenció a criticar els partits independentistes ERC i JxCat, a qui ha retret que la Generalitat exercís l’acusació particular contra ells i en defensa dels Mossos: “Primer s’hauria de veure si els Mossos menteixen, no? Perquè si menteixen potser no se’ls hauria de defensar”, ha afirmat.

Ha afegit que malgrat haver estat absolts, mai han sabut res del Govern.

Esbroncada del moviment de l’habitatge

I la tercera intervenció de la sessió d’aquest divendres ha estat la del moviment per l’habitatge, a càrrec de l’activista Axel Altadill.

Altadill ha fet un relat d’un rosari de detencions i identificacions que ha patit ell i altres companys seus del moviment de l’habitatge en desnonaments que han mirat d’evitar.

“Del que no us adoneu és que esteu dormint sobre un volcà que explotarà. I vosaltres en sereu els responsables. La única sortida que ens queda en aquest món miserable al que ens heu condemnat és l’organització de totes les treballadores com a classe per prendre el poder polític i transformar radicalment aquest món. I que us quedi clar que això ho farem”, ha etzibat l’activista als diputats presents a la sala, dels que només ha exceptuat a la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES