Política

Feijóo no rima amb nació

El nou PP s’agita després que el número tres, Elías Bendodo, vegi Espanya com a “plurinacional”

“És obvi que no”, l’esmena el líder gallec

Citar Catalunya com a nacionalitat no apaga el foc

En el programa de ràdio Es la mañana de Federico, d’EsRadio, Federico Jiménez Losantos va despertar els seus oients dimecres a les vuit del matí amb el seu sarcasme corrosiu: “En cas que Feijóo aterri alguna vegada, i no és segur perquè deu fer dos anys que s’acomiada de Galícia, que molt la deuria estimar, però llavors que no la deixi... I, si estimes Espanya, surt i vine ja a Madrid i instal·la una tenda de campanya a la Puerta de Alcalá, a veure si t’immergeixes del que és la capital d’Espanya i del que és Espanya, una sola nació de lliures i iguals.”

El disgust del radiofonista era la reacció visceral a l’error propi no forçat en el qual el nou PP d’Alberto Núñez Feijóo ha caigut a l’hora d’exposar com veu el model territorial després de la decapitació de Pablo Casado culminada en el congrés del mes d’abril a Sevilla. “Catalunya és el primer pel PP de Catalunya? Sí, dins d’Espanya. Jo crec que, efectivament, Espanya és un estat plurinacional”, va dir dilluns en una entrevista a El Mundo el número tres del PP, el malagueny Elías Bendodo, que és la mà dreta del president andalús, Juanma Moreno, i l’home triat per Feijóo per assentar l’aliança de gallecs i andalusos que resti poder a Isabel Díaz Ayuso i el seu clan madrileny.

La frase de Bendodo no va merèixer ni tan sols el titular de l’entrevista –“Catalunya és una nacionalitat de l’Estat, com qualsevol comunitat autònoma”, va ser el titular elegit per El Mundo–, però la tempesta aviat es va desfermar. Una de les més ferides era l’exportaveu i encara diputada al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo. “Jo, amb Juanma”, va etzibar a Twitter tot ajuntant un vídeo del líder popular andalús del 24 de juny del 2017 en què desafia “algun militant o dirigent del PSOE” a “explicar en què consisteix l’Espanya plurinacional”. La commoció interna va obligar Feijóo a desautoritzar el número tres del PP: “Espanya no és un estat plurinacional, és una obvietat.”

Ayuso, que a Sevilla va ser subtilment desterrada del nucli més estret de Feijóo en favor dels andalusos, no es conforma: “És un error. Espanya és una nació, som 17 comunitats autònomes, la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol i la nostra màxima representació és el rei, que és garantia d’igualtat i unitat.” Cuca Gamarra, secretària general, ha hagut de sortir a llegir l’article 2 de la Constitució, que parla de “nacionalitats i regions”, però això no pacifica el PP i menys quan ara fa tres anys fins i tot el PSOE va eliminar la plurinacionalitat en el seu programa electoral del 2019 en favor de “l’Espanya multinivell moderna”.

“A veure si Feijóo aterra un dia, per ara ha aterrat a la casa de Bertín”, ironitza encara ara Jiménez Losantos pel fet que el gallec elegís la mansió d’Osborne (Mi casa es la tuya) com a duana per entrar a la vida política madrilenya. El que ningú no imaginava en el PP és que Feijóo hagués de sortir a negar que el seu cognom rimi amb nació, i menys que un andalús fes ensopegar un gallec per haver definit el que són els catalans, perquè sonava massa a l’enunciat fallit d’un vell acudit dolent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona