Política

Estat francès

Política

Macron combina renovació i continuïtat al seu nou govern

El nou gabinet manté alguns dels actuals pesos pesants i promociona diversos noms de l’entorn del president

L’executiu reivindica la sobirania industrial i alimentària amb el canvi de nom dels ministeris respectius

La Presidència francesa ha anunciat aquest divendres la composició del nou govern de la República, que combina renovació i continuïtat, ja que hi continuen pesos pesants de l’actual executiu com els ministres d’Economia, Bruno Le Maire, i d’Interior, Gérald Darmanin.

La diplomàtica conservadora Catherine Colonna, portaveu del govern durant la presidència de Jacques Chirac, serà la titular d’Exteriors, segons la llista que ha donat a conèixer aquesta tarda el secretari general de l’Elisi, Alexis Kohler. Clément Beaune repeteix com a número dos d’Exteriors, ministre delegat i responsable directe d’Europa.

El nou Executiu inclou diversos fidels macronistes que han estat promocionats, com l’ex-secretària d’Estat Olivia Grégoire, que es convertirà en la nova portaveu de l’executiu francès. La consellera del president Rima Abdul Malak surt de l’anonimat per passar a encapçalar el ministeri de Cultura, en substitució de la conservadora Roselyne Bachelot.  Stanislas Guerini, delegat general del partit del president francès, Emmanuel Macron, es farà càrrec del departament de Transformació i Funció Pública.

Entre els 17 ministeris anunciats, sis ministres delegats i quatre secretaris d’Estat, destaquen altres noms de l’entorn del president, com el titular de Sanitat que va gestionar la pandèmia, Olivier Véran, que passa a ser el ministre delegat de la primera ministra responsable de relacions amb el Parlament. La cartera de Sanitat recaurà ara en Brigitte Bourguignon, exdiputada socialista el 2012 i de nou el 2017 amb La República en Marxa, el partit de Macron, que el 2022 va ser rebatejat com a Renaixement.

També destaca Amélie de Montchalin, una de les cares més joves del nou executiu, de 36 anys, que serà la ministra de Transició Ecològica i Cohesió dels Territoris. Agnès Panier Runacher agafa la cartera de Transició Energètica.

El controvertit advocat Éric Dupond-Moretti repeteix en el càrrec el ministre de Justícia; l’exministre d’Ultramar Sébastien Lecornu s’ocuparà ara de Defensa, i la diputada macronista Yaël Braun-Pivet estarà a càrrec d’Ultramar.

L’historiador Pap Nd’iaye, professor de la prestigiosa universitat de Sciences Po i director del Museu de la Immigració, serà el nou ministre d’Educació Nacional i Joventut. La titular d’Educació Superior i Recerca serà la física Sylvie Retailleau, procedent de la direcció de la Universitat Paris-Saclay.

Ha sorprès el canvi de nom d’alguns ministeris, com el d’Economia, Finances i Sobirania Industrial i Digital, així com el d’Agricultura i Sobirania Alimentària, que recau en el centrista Marc Fesnau. Aquesta reivindicació de la sobirania coincideix amb les promeses de Macron d’augmentar l’autonomia i independència del país en la producció industrial i alimentària.

El conservador Damien Abad, que acaba d’abandonar la prefectura del grup parlamentari del partit conservador Els Republicans, serà el ministre de Solidaritat, Autonomia i Persones Minusvàlids.

Finalment, la cartera d’Esports i Jocs Olímpics i Paralímpics l’agafarà la fins ara directora de la Federació Francesa de Tennis, Amélie Oudéa-Castéra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona