Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia anuncia la completa rendició d’Azovstal

Moscou assegura que aquest divendres ha deposat les armes l’últim grup de 531 resistents

L’Exèrcit rus xifra en 2.439 els combatents ucraïnesos que s’han lliurat des de diumenge

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha proclamat aquest divendres la completa rendició de la planta siderúrgica Azovstal, símbol de la resistència ucraïnesa, després que s’hagin lliura els últims 531 combatents.

Xoigú ha informat el president rus, Vladímir Putin, sobre “el final de l’operació i el complet alliberament de la planta i de la ciutat de Mariúpol”, principal port ucraïnès a la mar d’Azov.

Entre els últims a lliurar-se figuren els comandants del regiment Azov, que Moscou considera “neonazis” i “criminals de guerra”, segons ha informar en un comunicat el general Ígor Konaxenkov.

El portaveu militar ha explicat que el comandant del batalló Azov ha estat evacuat en un blindat. Tot i que no n’ha precisat el nom, s’entén que es refereix a Denis Prokopenko, que aquest divendres ha difós un vídeo on expressa la seva confiança que els defensors siguin intercanviats per presoners de guerra russos. Alguns polítics russos, inclòs el president de la Duma, Viatxeslav Volodin, acusen els integrants d’aquest regiment de crims al Donbass i demanen que siguin jutjats en territori rus i que Azov sigui declarat organització terrorista a Rússia.

El general rus no ha detallat el destí dels combatents, però en dies anteriors una part dels defensors d’Azovstal ha estat traslladada a territori rus i una altra a la zona controlada per les milícies prorrusses a la regió de Donetsk.

En total, des de diumenge passat s’han rendit 2.439 combatents ucraïnesos, en la seva majoria membres d’Azov, però també d’altres unitats militars.

“Avui, 20 de maig, s’ha lliurat l’últim grup amb 531 combatents”, ha precisat Konaxenkov.

Aquest matí Xoigú ha informat de l’evacuació de 177 civils, inclosos 85 dones i 47 nens, que han viscut diverses setmanes amagats a les catacumbes de la planta metal·lúrgica, on es van refugiar centenars de ferits.

El passat 21 d’abril, Putin va cancel·lar l’ordre d’assaltar Azovstal amb la finalitat de salvar les vides de les tropes russes i les milícies separatistes que van prendre Mariúpol, però amb la condició que no passés “ni una mosca”. No obstant això, Ucraïna denuncia que les forces russes han continuat disparant contra la planta fins aquesta mateixa setmana.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ordenar fa uns dies als últims defensors d’Azovstal que es rendissin, ja que “Ucraïna necessita als seus herois vius”.

Les dones i familiars dels defensors de la foneria s’havien dirigit al papa Francesc i als presidents de la Xina i Turquia perquè intermediessin en el seu alliberament.

La rendició completa de Mariúpol, víctima d’un setge rus la brutalitat del qual ha estat denunciada per les organitzacions de drets humans, deixa a les forces russes les mans lliures per centrar-se en la conquesta de tot el Donbass.

Segons diverses fonts, més de la meitat dels edificis de Maríupol estan derruïts i el nombre de morts a la ciutat es podria elevar a diversos milers.

Kíiv acusa l’Exèrcit rus d’intentar esborrar tota petjada de les atrocitats comeses pels seus soldats a la ciutat de gairebé mig milió d’habitants.

La presa de Mariúpol estava marcada en vermell pels generals russos des de l’inici de la “operació militar especial”, com anomenen a la invasió d’Ucraïna, ja que és la clau per a l’obertura d’un corredor terrestre amb la península ucraïnesa de Crimea, l’annexionada per Moscou el 2014, un pla que el Kremlin sembla que duent a terme.

Els separatistes prorussos de Donetsk es proposen destruir la històrica planta construïda per les autoritats soviètiques i l’actual amo de les quals és l’home més ric d’Ucraïna, Rinat Akhmetov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona