Política

EL RADAR

Johnson o el cost de menystenir els ciutadans

Mentre el rei emèrit es passeja per la costa gallega exhibint la seva impunitat, al Regne Unit creix la pressió sobre el primer ministre, el conservador Boris Johnson, per l’escàndol del Partygate, les festes il·legals celebrades a Downing Street, la residència oficial, entre el maig del 2020 i l’abril del 2021, en ple confinament per la covid. El cas ha revifat després que el premier hagi sortit pràcticament indemne de la investigació que la policia britànica ha tancat aquesta setmana. Scotland Yard informa que Johnson no rebrà més penalitzacions per l’escàndol. Així, només haurà de pagar una sanció de 50 lliures (60 euros) imposada el mes passat per haver celebrat el seu aniversari esquivant les restriccions. La investigació policial arriba a terme amb la imposició d’un total de 126 multes a 83 persones. Amb tot, el líder tory no pot cantar victòria. La investigació policial confirma l’existència de festes il·legals al cor mateix de la institució des d’on es dictaven les normes de confinament estricte a què estaven sotmesos la resta de ciutadans, a causa d’una pandèmia que va provocar prop de 180.000 morts al país.

El primer ministre ha de salvar encara un parell d’esculls. La setmana que ve es farà públic l’anomenat informe Gray, el resultat d’una investigació de l’administració que podria donar una visió més completa i demolidora de tot l’escàndol. I, en segon lloc, s’haurà de sotmetre a l’escrutini del comitè de privilegis del Parlament, òrgan multipartidista que haurà de dirimir si va enganyar els diputats quan va negar repetidament que es violés cap llei sobre el confinament a Downing Street. Siguin quines siguin les conclusions a què la comissió acabi arribant, Johnson tindrà el privilegi de convertir-se en el primer cap del govern a ser investigat per, suposadament, haver mentit deliberadament a la cambra. Si aquest fos el cas, el comitè el podria sancionar fins i tot amb l’expulsió del Parlament, però el fet que les eventuals sancions que pugui acordar han de ser avalades per tota la cambra –on els conservadors tenen majoria– dona esperances a Johnson que podrà sobreviure l’embat. La pressió, però, no amainarà. “Les violacions del confinament mostren com de fora de contacte amb la realitat s’ha situat Johnson. Els diputats conservadors han de saber que el seu partit ha perdut el rumb. Per recuperar resolució i autoritat, tant per al bé del país com per al seu propi, necessitaran un nou líder”, carregava The Guardian en un editorial, crític també amb la gestió governamental de la crisi pel cost de la vida i l’últim xoc amb Brussel·les per les seqüeles del Brexit. En última instància, quedaria encara el veredicte de les urnes, les que decideixen ara i sempre quin és el cost de menystenir els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona