Política

ERC demana “un últim esforç” per tancar l’acord per blindar el català a l’escola

Vilalta es mostra optimista però admet que treballen “contrarellotge” amb el PSC, JxCat i els comuns

Els socialistes insisteixen que no renunciaran als “elements essencials”

Mena afirma que “la llengua i el sistema públic d’educació han d’estar per sobre dels partidismes”

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha demanat “un últim esforç” als grups parlamentaris amb els quals estan negociant projectes legislatius per blindar el model d’immersió lingüística en català a l’escola. “Som optimistes”, ha dit aquest dilluns en roda de premsa, però ha admès que encara estan “treballant contrarellotge per aconseguir aquest acord imprescindible” amb el PSC-Units, JxCat i els comuns.

Els republicans plantegen un acord global basat en una llei al Parlament i en un decret del Govern, però encara no ho han aconseguit tancar. “Seguirem a la tarda”, ha dit aquest matí Vilalta, que ha avisat que “no hi ha temps per perdre”. Previsiblement, l’acord suposarà l’entesa d’ERC, JxCat, PSC i En Comú Podem per tramitar i aprovar a la cambra catalana una nova llei per blindar l’escolarització en català.

Vilalta vol que aquesta llei “pugui ser tramitada per lectura única i urgència”, però per anar al ple d’aquesta setmana caldria que quedés registrada les properes hores i que la Junta de Portaveus l’afegís a l’ordre del dia de la sessió. El registre del Parlament tanca a les 18.00 hores.

Paral·lelament, el Govern hauria d’aprovar un decret que complementi aquesta llei parlamentària, però de moment no està clar que socialistes i comuns validin aquesta norma, de la qual encara no n’han transcendit els detalls. A banda d’aquests quatre partits, Vilalta ha assegurat que hi ha “contactes” amb la CUP i amb entitats educatives i que defensen la immersió per tal de “protegir la llengua davant de les ingerències judicials”.

Comuns

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assegurat aquest dilluns que només “amb una llei transversal, i no amb un decret, es pot legislar” sobre els drets lingüístics. Mena ha afirmat que els partit estan “molt a prop” d’arribar a l’acord per protegir el català a l’escola i des del partit esperen que es tanqui aquest. “Després de tancar-lo, haurem d’aprendre del que ha passat, perquè la llengua i el sistema públic d’educació han d’estar per sobre de personalismes i partidismes”, ha afegit. Mena ha afirmat que des d’En Comú Podem van plantejar un acord “transversal” i ha dit que esperen poder fixar un acord amb el PSC, ERC, Junts. “Estaria bé que altres forces polítiques s’hi sumessin”, ha conclòs.

Mena ha assegurat en una roda de premsa a la seu del partit que la posició política d’En Comú Podem és “continuar treballant per blindar el model d’immersió lingüística, perquè el sistema educatiu de Catalunya no estigui sotmès a les ambigüitats de determinats espais polítics, i perquè el català continuï sent la llengua vehicular”.

PSC

El PSC ha insistit que l’acord inicial pel català “és vàlid”: “Si no tira endavant, no és pels socialistes”, ha expressat la viceprimera secretària d’Organització, Lluïsa Moret. En roda de premsa, i en la setmana decisiva per a donar resposta a la sentència del 25% en castellà, Moret ha garantit que el seu grup té “tota la voluntat” per redreçar l’entesa, de la qual se’n va despenjar JxCat, però que no renunciaran als “elements essencials”. L’acord inicial passava per la modificació de la Llei de política lingüística. Ara, els grups estarien debatent una altra llei. El PSC manté “la defensa del català com a centre de gravetat i el castellà com a llengua d’aprenentatge”. També la garantia que es compleixen les sentències judicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA