Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Von der Leyen no espera consens en l’embargament al gas rus a la cimera de la UE

Hongria proposa no abordar embargament al cru rus en la pròxima cimera europea

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha avisat aquest dimarts que no es creïn “falses expectatives” que en la cimera europea de la setmana vinent es pugui aprovar el sisè paquet de sancions a Moscou, que Hongria bloqueja perquè inclou un embargament al petroli rus.

Von der Leyen ha assenyalat que les discussions són encara molt tècniques, encara s’estan debatent temes “tècnics” per a intentar canviar la postura d’Hongria (la decisió requereix unanimitat), ha dit, i ha afegit que “no és un tema apropiat per a ser resolt en el Consell Europeu” extraordinari del dilluns i dimarts pròxims.

En declaracions al mitjà d’informació europea Polític en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa), Von der Leyen ha declarat que “estem parlant de països sense litoral que necessiten un subministrament alternatiu a través d’oleoductes, per la qual cosa cal parlar de la inversió en els oleoductes, per a augmentar el subministrament, i estem parlant de refineries que han de ser actualitzades, i de la inversió i les energies renovables”.

No obstant això, ha afegit que “hi ha un element polític que podria discutir-se, és a dir, quant estan disposats a concedir els altres 26 (estats membres) com a inversió a Hongria, però les primeres i principals dificultats són les tècniques que estem discutint ara”, ha recalcat.

Per a adaptar els oleoductes i refineries hongaresos i d’altres països a petrolis diferents del rus, la Comissió Europea ha ofert invertir 2.000 milions d’euros en infraestructures en aquests països, dels quals “uns centenars de milions” anirien a Budapest, segons fonts europees.

Les paraules de Von der Leyen coincideixen amb l’enviament d’una carta del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, al president del Consell Europeu, Charles Michel. En aquest sentit, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha descartat poder abordar en la cimera europea de la setmana pròxima la proposta d’embargament al petroli rus, perquè veu necessari conèixer més detalls sobre les ajudes al seu país.

Un portaveu del Govern hongarès ha confirmat a l’agència de notícies estatal MTI que Orbán ha escrit una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, dient-li que Budapest no pot recolzar les sancions a Moscou sense garanties sobre el finançament per a buscar un subministrament alternatiu.

La informació sobre les peticions del primer ministre ultranacionalista hongarès han estat avançades aquest dimarts pel “Financial Times” (FT).

“Debatre el paquet de sancions a escala de líders en absència d’un consens seria contraproduent”, assenyala la missiva. “Només posaria de manifest les nostres divisions internes sense oferir una oportunitat realista de resoldre les diferències”, afegeix. “Per tant, proposo no abordar aquest tema en el pròxim Consell Europeu” del dia 30 i 31 de maig, afirma el líder hongarès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA