Política

Cs abraça Fraga contra les “nacionalitats”

La idea d’Arrimadas de reformar la Constitució per eliminar l’article 2 suscita una allau de reaccions que van des de la mofa fins a la hilaritat

L’afany converteix la UCD en postmoderna i obvia que calen 210 diputats al Congrés, i no 10

Postal de l’1 de novembre del 2015: Albert Rivera viatja a Àvila per lloar el llegat d’Adolfo Suárez i per dir “sí a la Transició”. Postal del 23 de maig del 2022: Inés Arrimadas va a Sevilla per fer un al·legat antisistema i exigir la reforma de la Constitució per abolir l’article 2 i l’al·lusió a les “nacionalitats i regions”. Set anys –i 30 escons menys– després del joc d’apropiació de Suárez, Ciutadans, autoproclamat constitucionalista, es reinventa ara dinamitant el pacte del 1978 i desferma una allau de reaccions que van de la hilaritat a la mofa pel fet d’abraçar l’al·lèrgia al mot nacionalitat que ara fa 44 anys abanderava Manuel Fraga a Alianza Popular.

En l’homenatge pòstum a la posició retrògrada de Fraga, Arrimadas no cita el precursor. “L’article 2 dona a entendre que hi ha territoris de primera i de segona”, lamenta la líder de Cs. Fa més de quatre dècades, però, Fraga oferia un argument més elaborat sobre l’Espanya una: “Per a AP no existeix més nació que l’espanyola [...]. I no és el moment de tornar sobre el fet indiscutible que nació i nacionalitat és el mateix”, raonava l’exministre de Franco.

Com que una reforma de la Constitució exigeix tres cinquenes parts del Congrés (210 diputats de 350) i Cs n’hi té 10, la mofa es convertia ahir en una reacció fisiològica. “És ridícul, esperpèntic. Té 10 diputats! És perdre la vergonya i la dignitat de diputat! Voler modificar la Constitució amb una proposició no de llei!”, advertia Ferran Bel (PDeCAT). “Fa olor a desesperació. Les nacionalitats històriques no desapareixeran pel que digui Cs”, sentenciava la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. A la CUP, Mireia Vehí evocava les memòries de Jordi Solé Tura per recordar que l’article 2 “venia dictat des d’El Pardo”. “Imaginin on és avui Cs si el volen fer més restrictiu...”

A Sevilla, Arrimadas va gosar dir que “sempre a Andalusia se la posa dins dels territoris de segona”, quan l’Estatut del 2007 la defineix com a “realitat nacional” amb aval del PSOE i el PP. “Som conscients dels problemes que suscita la inserció del terme nacionalitats, però la seva desaparició n’engendraria altres de majors”, advertia Rafael Arias-Salgado el 1978 en nom d’UCD. Arias-Salgado és ara postmodern gràcies a Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona