Política

conflicte bÈl·lic a l’est d’europa

L’ofensiva russa fa témer un altre Mariúpol

Rússia pugna per encerclar dues ciutats de la regió del Donbass

Moscou estén passaports als llocs que controla

Les forces russes van atacar ahir amb intensitat l’est d’Ucraïna, en un esforç sostingut des de fa molts dies per conquerir tota la regió del Donbass i que amenaça de deixar molts civils sense sortida per fugir a les zones segures del país, com va passar a Mariúpol.

Després de no haver aconseguit controlar ni Kíiv ni Khàrkiv, Moscou s’ha centrat en les dues províncies ucraïneses de l’est del país, feu dels secessionistes prorussos. L’exèrcit hi ha acumulat milers de soldats, que ataquen des de tres costats diferents per mirar d’encerclar les forces ucraïneses que defensen les ciutats de Severodonetsk i Lissitxansk.

“El gros de l’exèrcit rus està concentrat en aquesta regió”, avisava el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que sap que la caiguda de Severodonetsk i Lissitxansk deixaria la província de Lugansk sota control de Moscou.

Les autoritats ucraïneses avisen que l’acceleració de l’ofensiva russa al Donbass amenaça de convertir Severodonetsk en un segon Mariúpol. “Les tropes russes han decidit destruir completament Severodonetsk, simplement l’estan esborrant de la faç de la Terra”, va dir en un vídeo Serhí Gaidai, governador de la regió de Lugansk. Segons el dirigent local, la intensitat dels atacs ja no permet evacuar les més de 10.000 persones que encara continuen a la ciutat, que va arribar a tenir en el passat més de 100.000 habitants.

“De moment estem resistint”, va dir l’assessor del Ministeri de l’Interior Vadim Denisenko, però l’assessor presidencial ucraïnès Oleksí Arestóvitx va admetre que la situació de les tropes ucraïneses en aquests llocs és molt complicada. El cap de Lugansk també va reconèixer que la situació a la província “empitjora cada hora que passa”. Segons Gaidai, el futur de l’actual avanç rus a Lugansk, on els russos controlen ja més del 90% dels territoris, es decidirà aquesta setmana.

Mentrestant Rússia continua consolidant la seva presència als territoris ocupats del sud d’Ucraïna, i ahir va anunciar una iniciativa per simplificar la concessió de ciutadania russa als habitants de les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia. Un decret, signat pel president Vladímir Putin, estén a aquestes dues regions ucraïneses una norma que va entrar en vigor el 2019 per als habitants de Donetsk i Lugansk, que Moscou va reconèixer com a estats independents aquest febrer passat, tres dies abans de començar la campanya militar a Ucraïna.

Des de llavors, prop de 900.000 residents a Donetsk i Lugansk han rebut passaports russos, segons Moscou. El govern ucraïnès ha denunciat que aquest fet “viola la legalitat internacional”.

LA XIFRA

10.000
persones
continuen a la ciutat de Severodonetsk, cada cop més encerclades per les forces russes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona