Política

El COE pregarà més temps al COI per tancar la candidatura

Blanco obvia Lambán i farà un últim esforç incorporant directament a les converses per als Jocs empresaris i “parts” d’Aragó

No es planteja un projecte català en solitari, però sí que salti al 2034

S’havia proposat arribar a l’1 de juny amb els deures fets, però finalment el Comitè Olímpic Espanyol (COE) aprofitarà la visita aquell dia a Madrid del president del COI, Thomas Bach, per tot just refermar-li que presentarà una candidatura del Pirineu per als Jocs d’hivern del 2030, però implorar-li una mica més de temps per enviar-li una proposta tancada a fi que la pugui analitzar la comissió tècnica de l’organisme. “No podem ni hem de perdre la posició que tenim davant del COI, ni el prestigi”, es va imposar ahir el seu president, Alejandro Blanco, que, això sí, va evitar fixar-se nous terminis concrets. Tot i que després de trencar dilluns les converses, fart del bloqueig del govern de l’Aragó al cap de fins a onze reunions, s’havia especulat que Blanco anunciaria ahir la proposta que presentaria al COI, al final va comparèixer a la tarda per dir que ha decidit donar-se una última oportunitat i que reprendrà la negociació la setmana que ve “amb tothom que hi vulgui participar”. És a dir, amb representants de la Generalitat i el govern estatal, i sense comptar, si no rectifica, amb els d’Aragó, però sí amb empresaris d’estacions d’esquí i “parts” de la comunitat que en les últimes hores li han suplicat que no els aparti tot i la posició inflexible del seu president, Javier Lambán. “Gent dels dos territoris ho vol, i que deixem debats polítics estèrils”, va sostenir.

Blanco va deixar clar que tot el que ja s’ha parlat serà útil, i que el punt de partida serà l’última proposta que ha fet el COE, que dona joc a les tres valls aragoneses en base a una distribució “equilibrada” de les proves (54 a l’Aragó, 42 a Catalunya) i els esportistes participants (2.050 i 2.608, respectivament). “La gent ho entén al 99%”, va constatar, en al·lusió a Lambán. En tot cas, el dirigent olímpic va dir que “no es planteja” una candidatura de Catalunya en solitari, i que si no poden tancar un acord el COE farà una “proposta raonada” de la solució que vegi “millor amb els que vulguin jugar”. Això sí, Blanco –que tampoc va amagar l’objectiu polític que les converses cercaven també “l’enteniment i el diàleg” entre territoris després del “clima” viscut a Catalunya els anys àlgids del procés–, va admetre que la Generalitat ha estat impecable en la negociació i que ha fet una “aposta claríssima” pels Jocs. En aquest sentit, va confirmar que, havent-ne parlat, la consulta plantejada el 24 de juliol “seguirà en la data anunciada”, i confia plenament que validarà un suport que diu que ja li van donar “per unanimitat” 150 representants locals fa unes setmanes en una reunió a la Val d’Aran.

Veient-se venir que el podien ignorar, al matí l’executiu aragonès ja havia intensificat la guerra oberta amb el COE quan el conseller d’Esports, Felipe Faci, fins i tot va anunciar que miraran d’evitar “per tots els mitjans” que es plantegin proves a les seves estacions sense el seu consentiment. Va ser després d’escenificar una reunió amb municipis implicats en què es va insistir a reclamar una trobada amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè hi intercedeixi, cita a la qual, a més, volen enviar membres de tots els grups polítics aragonesos. Tal com La Moncloa ja va deixar clar dimarts, en tot cas, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va reiterar ahir que donen ple suport al COE, que és qui té la “responsabilitat” de presentar una candidatura “solvent i guanyadora”.

Blanco es va mossegar la llengua a la tarda sobre les crítiques de Lambán, que va dir que li ha perdut confiança, però el va acusar de torpedinar l’acord tècnic a què ja havien arribat totes les delegacions al març, i de provocar un retard en els tempos que pot perjudicar la candidatura. “La major dificultat no són les diferències entre dos governs, sinó que es qüestiona el COE”, va reblar. Al matí, Blanco havia estat clar a Catalunya Ràdio a l’hora de responsabilitzar Lambán sense embuts de la ruptura i agrair en canvi la bona disposició dels líders catalans amb qui s’havia reunit, entre els quals també Jordi Sànchez (Junts) i Salvador Illa (PSC).

A la tarda, Blanco va admetre que, tot i començar abans, les candidatures rivals van més avançades perquè totes ja han estat avaluades pel COI. “Hem perdut velocitat, i això en una cursa curta ens destrossaria“, va afirmar, si bé va recordar que la cursa és de fons i hi mantenen opcions. “I si no guanyem el 2030, pot ser per al 2034”, va obrir la porta, en recordar que el procés d’elecció, basat ara en el diàleg permanent, així ho permetria.

LES FRASES

Una part d’Aragó ens ha dit que vol parlar directament amb el COE per no quedar sense Jocs
Alejandro Blanco
president del coe
Hem perdut la confiança en el COE; apel·lem Sánchez per reconduir la situació i no descartem altres accions polítiques
Felipe Faci
Conseller d’esports d’aragó

Acusen el govern de “manipular”

El diputat d’En Comú Podem Marc Parés va acusar ahir el govern “d’intentar condicionar” la consulta sobre els Jocs d’hivern amb la campanya publicitària que ha llançat, quan havia dit que seria neutral davant la doble consulta. “Això té un nom, que és manipulació i joc brut”, va denunciar al Parlament. “Deixin de manipular l’opinió pública amb espots publicitaris i garanteixin que Stop Jocs disposi dels mateixos mitjans”, va exigir. El conseller d’Economia, Jaume Giró, va negar cap manipulació i va dir que fan campanyes per explicar les “oportunitats” que té el país, com són els Jocs. “M’agradaria que el seu grup i Colau hi estiguessin tan entusiasmats com ho estan amb la Copa Amèrica a Barcelona”, concloïa, competició que ahir va criticar la CUP. Segons ell, el govern escolta “tant els que criden com els que callen” i reivindicat la indústria del turisme que és “sistemàticament menystinguda” per alguns grups com també la mateixa CUP. A la sessió de control, la líder del grup, Jèssica Albiach, va lamentar que el govern encara no ha dit “quant s’ha gastat” per impulsar els Jocs, i el president Aragonès li va recordar que tenen el suport del govern espanyol i el de Barcelona, on hi són els comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona