Política

Jové reclama al TSJC una còpia del mòbil requisat el 20-S per comprovar si estava infectat amb Pegasus

El dirigent d’ERC denuncia irregularitats en la cadena de custòdia del seu dispositiu, agreujades ara amb el Catalangate

El president del Consell Nacional d’ERC i del grup al Parlament Josep Maria Jové, ha presentat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per aclarir tant la cadena d e custòdia com si el seu telèfon requisat el 20 del setembre del 2017 va ser infectat amb Pegasus com els altres dos dispositius que ha tingut a posteriori. Jové i Lluís Salvadó, inicialment investigats pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, van ser arrestats per la Guàrdia Civil el 20-S i estan processats per malversació de fons públics, revelació de secrets i desobediència per la preparació de l’1-O i les estructures d’estat.

En concret, Jové reclama al magistrat que el CNI i els cossos de seguretat de l’Estat informin al tribunal si han dut a terme algun tipus d’investigació criminal o intervenció amb software dels seus dispositius de comunicació, i que el tribunal li faci entrega de la imatge forense del seu telèfon, per comprovar-ne, de forma independent, una possible intromissió.

Jové ha presentat l’escrit en el marc del procediment que el TSJC manté obert contra ell des que va ser detingut el 20-S, quan era secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, en l’operatiu per intentar desarticular el referèndum de l’1-O. En aquell moment el telèfon mòbil de Jové va ser requisat per la Guàrdia Civil.

El motiu d’aquesta nova sol·licitud, diu l’escrit registrat aquest dimecres, és el recent escàndol del Catalangate. Així, la defensa de Jové argumenta que el dispositiu que es troba en mans del tribunal pot haver sigut objecte de ciberespionatge il·legal, ja que, tal com acredita l’informe de Citizen Lab, el republicà ha sigut víctima de l’ús del programari Pegasus en els seus darrers dispositius mòbils. Jové, afegeix l’escrit, té dret a comprovar si el mòbil va patir infeccions o no, ja que d’això en depenen, “no només la fiabilitat de la prova sinó la seva legalitat”. En aquest sentit, la defensa manté que l’ús de Pegasus en el dispositiu custodiat podria suposar un accés il·lícit a informacions de caràcter privat de l’investigat i a les seves comunicacions”.

A més, Jové també qüestiona àmpliament la cadena de custòdia d’aquest dispositiu des del 20-S fins ara, i la potencial alteració o manipulació de la prova electrònica en què es basa l’acusació contra ell.

Per tot això, diu la defensa, és imprescindible “obtenir immediatament una còpia idèntica a l’extreta per la policia” del dispositiu de Jové. L’accés a aquesta còpia és una necessitat “evident” després de fer-se públic el Catalangate, i un dret inherent com a part del procediment, un dret que a dia d’avui i gairebé dos anys després de la diligència no ha pogut exercir.

Amb aquest escrit, la defensa de Jové també obre una altra via a la desclassificació de documentació oficial secreta, sol·licitant al tribunal que requereixi al CNI “o qualsevol altre organisme governamental espanyol” informació sobre possibles investigacions criminals o d’intel·ligència sobre el republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres