Política

Rússia controla ja el 95% de la regió de Lugansk

Les forces russes tornen a bombardejar ciutats del nord d’Ucraïna

Zelenski rebutja fer cap concessió de territori a Moscou per “apaivagar l’agressor” com vol Kissinger

Les forces russes avancen a bon ritme a Lugansk, a l’est d’Ucraïna, on ja controlen el 95% del territori i ja són a les portes de Severodonetsk, centre administratiu de la regió que pretenen separar de la resta del país. “Rússia ha ocupat el 95% del territori de la regió de Lugansk”, va declarar Serhiy Gaidi, cap de l’administració militar d’aquesta regió del Donbass.

A l’últim bastió ucraïnès a Lugansk, Severodonetsk, queden ja només 15.000 dels seus més de 100.000 habitants. “L’enemic està mirant de fer forat a l’àrea de Severodonetsk”, va indicar l’exèrcit ucraïnès, hores després que el portaveu de les milícies prorusses de Lugansk, Andrei Marotxko, assegurés que tant aquesta ciutat com Lisitxansk estan en un “setge operatiu”. Les seves unitats van aconseguir bloquejar aquestes ciutats i controlen amb foc d’artilleria les carreteres d’accés, amb la qual cosa impedeixen el proveïment o la retirada de les tropes ucraïneses.

A aquesta situació cal afegir-hi l’avenç dels prorussos a Liman, localitat situada una cinquantena de quilòmetres a l’oest de Severodonetsk en direcció a la ciutat de Sloviansk, important plaça forta ucraïnesa a la regió de Donetsk. “Encara hi ha resistència als afores, però no durarà gaire temps”, va dir el portaveu de les milícies de la república popular de Donetsk, Eduard Basurin.

L’exèrcit ucraïnès constata també la pressió exercida per les milícies prorusses des del flanc sud cap als afores de la capital de Donetsk, Avdiivka. “Avdiivka és un infern. Estan devastant la ciutat. Hi ha moltes destrosses entre els edificis. Hi ha incendis per tota la ciutat.” Ho va afirmar a l’agència UNIAN el diputat ucraïnès Musà Magomédov.

Rússia duu a terme, paral·lelament, atacs intensos al nord del país, on els russos han castigat amb morters de 120 mil·límetres i artilleria les localitats de Batxivsk i Krasnopillia, a la regió de Sumi, i la de Zaritxe, a la regió de Txernihiv, segons va informar l’exèrcit ucraïnès. A la ciutat de Khàrkiv, mentrestant, almenys set persones van morir i disset més van resultar ferides en els bombardejos llançats per l’exèrcit rus, segons fonts de l’autoritat militar regional.

Malgrat tot, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es nega a fer cap concessió territorial a Rússia. Zelenski va carregar contra l’exsecretari d’Estat dels EUA Henry Kissinger, que va acusar de proposar a Davos “apaivagar a l’agressor” amb concessions territorials. El mandatari ucraïnès va recordar que la cessió dels Sudets a l’Alemanya nazi no va satisfer la fam del règim de Hitler.

L’OMS condemna Moscou per l’emergència sanitària

L’assemblea anual de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar ahir una resolució que condemna “en els termes més enèrgics” l’agressió militar de Rússia, denuncia l’emergència sanitària que ha causat i els atacs russos a instal·lacions mèdiques. El text, proposat per Ucraïna, juntament amb mig centenar més de països, insta Rússia a “aturar immediatament els atacs a hospitals” i a altres infraestructures de la xarxa sanitària d’Ucraïna, que segons l’OMS han estat ja almenys 235, amb el resultat de 75 morts. La resolució va ser aprovada amb 88 vots a favor, 12 en contra i 53 abstencions.

Scholz insta Europa a no permetre la victòria russa

El canceller alemany, Olaf Scholz, va afirmar ahir que Europa no pot permetre que el president rus, Vladímir Putin, guanyi la guerra i va assegurar que això no passarà. “Fins ara [Putin] no ha aconseguit cap dels seus objectius estratègics, i un d’aquests, el d’ocupar tota Ucraïna, és més lluny que mai”, va dir Scholz, en una intervenció en el Fòrum Econòmic de Davos, que ahir tancava la seva reunió anual. Pel canceller alemany, el que hi ha en joc des que va començar l’agressió russa a Ucraïna és tot el sistema de cooperació internacional que va ser dissenyat després de la Segona Guerra Mundial.

Macron parla amb Erdogan sobre ampliar l’OTAN

El president francès, Emmanuel Macron, va mantenir ahir una conversa telefònica amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, a qui va demanar “respectar” la decisió de Suècia i Finlàndia d’ingressar a l’OTAN. Els dos mandataris es van comprometre a treballar per un alto el foc a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA