Política

La llei audiovisual surt amb gir de guió pel PP i sense ERC

Rufián tenia assumit votar sí dimarts a la nit i rebutja ara la llei que pagava el sí als pressupostos

Enuig al sector

La política al Congrés és tan volàtil que la certesa del vot a favor un dimarts a la nit es pot transformar en vot en contra l’endemà. I això és el que va succeir amb ERC i l’emblemàtica llei audiovisual, pactada per Gabriel Rufián i la vicepresidenta Nadia Calviño des del desembre del 2021 i que era la moneda –amb el 6% de català a Netflix– amb la qual es cobrava el sí als pressupostos estatals del 2022. Rufián tenia assumit el vot a favor 24 hores abans –i ironitzava amb la pluja de retrets a Twitter–, però la promiscuïtat del PSOE a l’hora de pactar a última hora esmenes amb el PP i Cs –entre aquestes una de decisiva que amplia la definició de productora independent a gegants del sector– va provocar un gir de guió: ERC hi va votar en contra i va ser el PP d’Alberto Núñez Feijóo el que va sortir al salvament amb una abstenció vital. Podem i Cs també es van abstenir.

ERC va intentar fins al final salvar l’esperit d’una llei que des del principi rebutjaven Junts, la CUP, el PDeCAT i Plataforma per la Llengua. La via va ser la presentació d’una esmena amb Podem i Bildu que, amb un canvi aparentment innocu –canviar dicho per un–, revertia la modificació amb què el PSOE permet a les televisions (i a qualsevol operador) produir continguts dins de la quota obligatòria reservada fins ara a les productores independents. L’esmena va ser tombada i es va imposar la del PSOE i el PP, que porta l’enuig al sector i a figures com Pedro Almodóvar i Isabel Coixet. “És una llei que desperta passions. Permet reforçar la producció independent i les llengües oficials”, va dir Calviño sobre el gir de guió d’aprovar-la amb el PP.

Si fa set dies era Joan Margall (ERC) qui defensava el sí en comissió per la conquesta d’un fons de 15 milions per a continguts audiovisuals en català, gallec i basc, ahir ell va posar veu al desencís amb el PSOE i l’auxili del PP: “Els moderadíssims de Feijóo, els de la libretita, ja són aquí per rescatar-los. El somni humit del règim del 78.” Per ERC, que recorda que les independents representen 1.000 llocs de treball a Catalunya, el nou text és fet a mida per a Atresmedia i Mediaset.

Per Junts, ERC ha vist tard que la llei no garantia més que del 0,35% al 2,55% de català en tota l’oferta i que Netflix, HBO i Disney no estaven obligades a cap quota en català, a més de no obligar a donar l’opció d’escollir idioma en els subtítols (prevaldrà la versió doblada en castellà). Al final, ERC i Junts han votat el mateix: no.

LA FRASE

Els moderadíssims de Feijóo, els de la «libretita», ja són aquí per rescatar-los. El somni humit del 78
Joan Margall
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona