Política

El Congrés aprova incorporar l’antigitanisme al Codi Penal com a delicte d’odi

Es castigarà aquest delicte amb penes que oscil·laran entre un i quatre anys de presó

També s’hi inclou el rebuig al pobre com a motivació en un delicte d’odi

El Congrés ha aprovat aquesta tarda la part de la llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, anomenada llei Zerolo en commemoració de l’activista i diputat socialista Pedro Zerolo, que castiga l’antigitanisme. La norma incorpora l’antigitanisme com a motiu específic per imputar un delicte d’odi i inclou la discriminació al col·lectiu al Codi Penal a tots els articles en què es menciona l’antisemitisme través d’una esmena transaccional pactada pel PSOE, Unides Podem i Cs. Aquest delicte d’odi específic serà castigat amb un a quatre anys de presó. El text ha obtingut el suport de tot l’hemicicle amb 294 vots a favor entre els quals els de PSOE, PP, Podem, ERC, Cs, Junts, PNB, EH Bildu i CUP. Vox s’ha abstingut.

A banda de l’antigitanisme, també s’inclou l’aporofòbia -el rebuig al pobre- com a motivació en un delicte d’odi al costat dels motius racistes, antisemites o per la ideologia, religió, ètnia, raça, nació, sexe, edat, orientació o identitat sexual o de gènere, malaltia o discapacitat.

La diputada del PSOE Beatriz Micaela Carrillo ha recordat les “injustícies” comeses contra el poble gitano i ha celebrat aquesta “petita victòria” que dona un “futur d’esperança”.

La diputada de Cs Sara Giménez ha dit que és un “gran avenç” i ha subratllat que és “una qüestió de justícia històrica de reconeixement d’una realitat que en moltes ocasions s’ha mantingut diluïda”.

La diputada d’ERC María Carvalho ha afirmat que és “un dia molt important per iniciar la reparació de tot el dany institucional” patit pel col·lectiu gitano perquè, per fi, “l’Estat reconeix que l’antigitanisme existeix”.

Des d’Unides Podem, el diputat Ismael Cortés ha celebrat que amb aquesta iniciativa “es rescabala parcialment 600 anys de persecució i opressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA