Política

Tempesta perfecta a Texas

L’assassí armat de la matança d’Uvalde va anunciar els seus actes en tres missatges i s’havia enfrontat amb companys i desconeguts sense motiu aparent

Crítiques a la policia local per la tardança a actuar durant el tiroteig

Encara no es coneixen gaire detalls sobre els motius que van portar Salvador Ramos, de divuit anys, a cometre la massacre a l’escola de Texas. Segons van confirmar les autoritats, que encara continuen investigant l’entorn més proper de l’agressor, el jove va enviar tres missatges a través de Facebook. En el primer advertia que dispararia a la seva àvia, en el segon confirmava que ho havia fet i en el tercer amenaçava de cometre un tiroteig en una escola, com finalment va fer.

Aquestes comunicacions no van ser públiques, sinó que va trametre textos de manera privada a una altra persona de la qual, fins ara, no se n’ha conegut la identitat. “Eren missatges de text privats que van ser descoberts després de la tragèdia”, va explicar un portaveu de Meta, propietat de la popular xarxa social. És per això que encara hi ha molts dubtes sobre què va passar per la ment de Ramos per cometre una carnisseria com aquesta.

D’acord amb alguns amics que coneixien l’agressor, el jove havia patit assetjament escolar perquè tenia dificultats en la parla, també tenia problemes familiars i havia perdut el contacte amb la seva mare. Alguns veïns i coneguts de la zona relataven que era habitual que l’agressor d’Uvalde s’enfrontés amb altres companys i estranys sense motiu aparent, i per això era una considerada una persona problemàtica. Són informacions que s’han anat desvelant amb comptagotes, encara que en cap moment s’ha determinat que l’home tingués problemes de salut mental que el conduïssin a un comportament d’aquest tipus.

Tot i això, la professora en psicologia de la Universitat de New Haven (Connecticut), Melissa Whitson, especialitzada en salut mental en els joves, aclareix a El Punt Avui que les persones amb aquest tipus de condicions mèdiques “tenen moltes més probabilitats de ser víctimes de la violència que de ser violentes per si mateixes”, però admet que és molt arriscat afirmar amb certesa els motius pels quals va actuar així perquè manquen més detalls de la investigació. “No puc dir què podria estar contribuint a aquest individu en particular perquè no conec tots els antecedents”, comenta.

Davant d’aquest escenari, assegura convençuda que, en aquest cas, i com ha passat en altres tirotejos escolars, s’ha pogut desencadenar “una tempesta perfecta” amb diversos factors. “També és possible que hagués utilitzat substàncies estupefaents, que tingués dificultat en les seves habilitats socials o en la resolució de problemes”, assenyala. Són sospites i, per ara, no s’ha confirmat res.

A aquests hipotètics problemes s’hi va afegir la lenta reacció de la policia local d’Uvalde (Texas), àmpliament criticada en les últimes hores. Ramos va estar entre quaranta minuts i una hora dins de l’escola primària abans de ser abatut per un agent, d’acord amb declaracions del cap del Departament de Seguretat Pública de Texas. Alguns vídeos que circulen per les xarxes mostren com pares i mares van intentar, de manera desesperada, entrar a l’escola mentre sentien els trets des de fora del centre educatiu durant gairebé una hora. Les autoritats locals van evitar que entressin al recinte per seguretat, però no van ser capaços d’aturar la massacre fins uns trenta minuts després de l’arribada dels pares.

Aquest últim tiroteig ha tornat a posar, per enèsima vegada, el debat del control de l’accés a les armes als Estats Units. No obstant això, el lobby més gran del país a favor del seu ús, l’Associació Nacional del Rifle (NRA, en anglès), celebrarà avui a Houston, al mateix estat de Texas, la seva trobada anual. Entre els convidats estrella hi haurà l’expresident Donald Trump i el governador de Texas, Greg Abbot. Res de nou sota el sol.

L’estigma de la salut mental als Estats Units

S’estima que un de cada cinc nord-americans pateix algun tipus de problema de salut mental, és a dir, gairebé 53 milions de persones a tot el país. Segons alerten els experts, el principal repte que tenen els Estats Units és que la meitat d’aquesta població no acudeix als serveis mèdics i, en alguns casos, s’esperen més de deu anys per veure un especialista i tractar-se de casos que tenen a veure, majoritàriament , amb la depressió i l’ansietat severa. El director del programa d’intervencions i tecnologia de salut mental de la Universitat Internacional de Florida, Jonathan Comer, lamenta, a més, l’estigma que encara hi ha al voltant de la recerca de tractament per a la salut mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA