Política

Partits i representants del territori reaccionen davant de la decisió de l’executiu

La CUP exigeix al Govern que “abandoni definitivament” la candidatura

Albiach diu que l’ajornament demostra que la candidatura “no va enlloc”

La decisió del govern de posposar la consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern 2030 ha generat les primeres reaccions entre els partits polítics i representants del territori.

El diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha reclamat al govern que abandoni definitivament el projecte dels Jocs d’hivern. “Ja n’hi ha prou de dilapidar diners públics”, ha afegit en una roda de premsa des del Parlament. I és que, segons els anticapitalistes, el “gir inesperat de guió” que suposa l’ajornament de la consulta fa més evident que el projecte “no va enlloc”. Així mateix, Pellicer ha avisat que el partit està estudiant si porta els contractes relacionats amb els Jocs d’hivern al Síndic de Greuges i a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). I ha fet referència tant als de l’actual Govern com als de l’anterior. Segons la CUP, la campanya publicitària del Govern “trenca tots els compromisos de neutralitat”.

“Una més que demostra que aquesta candidatura no va enlloc”. Així ha valorat la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, l’ajornament. En un missatge a Twitter, Albiach ha constatat la “falta d’informació” que hi ha al voltant d’un projecte que cada dia té “més detractors”. A més, la dirigent dels comuns ha criticat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, hagi “admès que no sap si hi haurà neu al Pirineu el 2030”. “Quan reconeixereu que el futur del país no pot dependre de macroprojectes especulatius?”, ha preguntat de manera retòrica al Govern.

Després, en una roda de premsa al Parlament, el portaveu del grup, David Cid, ha demanat la compareixença de Vilagrà a la cambra perquè expliqui la despesa del Govern als Jocs d’hivern, que ha qualificat de projecte “fantasma”.

President de la Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, veu “responsable” la mesura adoptada pel Govern d’ajornar la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu 2030. Ho creu així davant el que ha qualificat com a “comportament irresponsable” del president d’Aragó, Javier Lambán, que “ha dinamitat” els acords tècnics ja existents sobre la candidatura i el repartiment de proves entre Catalunya i l’Aragó. Per això, Talarn creu que davant la impossibilitat de posar en consideració de la ciutadania una proposta definida de jocs, el més “honest” és ajornar la consulta i al mateix temps, redoblar esforços per assolir el més aviat possible un pacte que permeti “presentar al món els Pirineus com la seu dels millors JJOO d’hivern”.

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha assegurat aquest divendres que s’han quedat “sorpresos” davant l’anunci del Govern d’ajornar les consultes previstes a l’Alt Pirineu i Aran i a les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès respecte als Jocs d’hivern del 2030. En aquest sentit, ha lamentat que no se’ls hagi tingut en compte a l’hora de prendre aquesta decisió, que els han comunicat en una reunió telemàtica de la Taula de representació territorial del projecte olímpic. Per la seva banda, el president d’Empresariat Cerdanya afirma que aquesta aturada pot “reforçar” la candidatura i pensa que és “prudent i coherent”, tenint en compte que, en cas contrari, la població aniria a votar sense tenir informació.

A la Val d’Aran no ha agafat per sorpresa la decisió del govern. L’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, ha manifestat que tants desacords per definir la candidatura ja feia preveure que acabaria d’aquesta manera i ha lamentat que el govern no hagi aprofitat per anul·lar-la definitivament. Serrano ha insistit que tant Ajuntament de Vielha com Conselh Generau, on és vicepresident i conseller de Turisme, han manifestat sempre el seu desacord amb la celebració de la consulta. Per Serrano l’important és que la candidatura tiri endavant i en aquest sentit ha mostrat el seu suport al Comitè olímpic espanyol (COE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona