Política

Barcelona aprova el nou reglament de participació ciutadana que permet fer consultes

El govern defensa que el text és sòlid jurídicament però admet que és un retrocés respecte l’anterior

El ple acorda implementar sonòmetres en zones tensionades en horari nocturn

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda al nou reglament de participació ciutadana que possibilita, entre altres, consultar la ciutadania sobre certes polítiques. El nou reglament s’ha aprovat amb els vots favorables de BComú, PSC, ERC, JxCat i l’abstenció de Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita. El nou text torna posar damunt la taula l’opció de les consultes després que la justícia tombés el 2019 el reglament aprovat el 2017. Si bé el 90% del text nou és pràcticament el mateix que es va aprovar el 2017, s’ha hagut d’adaptar per introduir “esmenes forçades” per les sentències jurídiques, tal com ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ja va advertir aquesta setmana que era un “retrocés”.

Un dels canvis que s’han hagut d’adoptar és que es pren com a referència la llei de consultes catalana, en lloc de la Carta Municipal. Això implica que caldran 88.709 signatures - en lloc de 15.000- perquè els veïns puguin promoure una iniciativa ciutadana per fer una consulta.

Per això, aquest mateix divendres el ple ha instat el govern i el Parlament a modificar la llei de consultes populars, per reduir el nombre de signatures necessàries i incloure un règim especial de Barcelona. Les entitats veïnals ho van demanar i BComú ho ja plantejat al plenari.

“Esperem que no es torni a judicialitzar”

ERC ha posat en valor l’aprovació del reglament i ha assenyalat que esperen que no es torni a judicialitzar. Des de JxCat han remarcat que sempre han defensat la celebració de consultes ciutadanes i ha demanat al govern municipal que tingui “el coratge” de tirar endavant una consulta en el temps que queda de mandat.

Cs, PP i Valents s’han abstingut. Ciutadans ha argumentat, per exemple, que no s’han incorporat totes les al·legacions que van fer des del grup taronja mentre que Valents ha criticat que algunes de les propostes són una “campanya” dels ’comuns’.

Més signatures si la iniciativa és ciutadana

Un dels punts que més dificulta la convocatòria de consultes impulsades per part de la ciutadania és el canvi en el nombre mínim de signatures vàlides que cal recollir, que passa de 15.000 a gairebé 89.000.

El nou reglament, això sí, amplia el termini per recollir signatures, que passa de dos a tres mesos, ampliable a un mes addicional si no s’ha assolit el mínim. A més, es preveu que ja es pugui optar a una subvenció un cop s’obtingui la meitat del nombre de signatures. Aquestes dues modificacions s’han introduït a instàncies dels veïns.

Un altre obstacle que haurà de superar qualsevol proposta de consulta per part de la ciutadania, un cop ja recollides les firmes necessàries, serà la llum verda del plenari per majoria absoluta.

Dos terços si la iniciativa surt del plenari

A part de l’opció d’una consulta ciutadana promoguda des de la mateixa ciutadania mitjançant la recollida de signatures, el reglament preveu una segona opció per poder consultar la ciutadania, que és que siguin els mateixos grups municipals els que ho proposin. En aquest cas, la consulta prosperarà si el plenari municipal ho aprova per dos terços.

Això també representa un canvi respecte al reglament del 2017, que va ser anul·lat per la justícia. En aquell cas, es preveia una majoria simple.

Altres canvis que s’incorporen en el nou reglament tenen a veure amb l’edat per participar en una iniciativa de consulta ciutadana -podran participar-hi menors de 16 anys si està justificat- o la inclusió dels pressupostos participatius o la participació telemàtica.

Acorda implementar sonòmetres

El ple de Barcelona també ha acordat aquest divendres posar fil a l’agulla davant la vulneració del dret del descans dels veïns en algunes zones de la ciutat. El plenari ha aprovat una proposició d’ERC que planteja implementar controls sonomètrics “amb urgència” en zones tensionades en horari nocturn i avaluar mesures per regular les activitats i usos en aquests espais. Tot seguit, el ple ha aprovat una altra proposició, en aquest cas de Cs, que insta el govern municipal a elaborar i implementar urgentment un pla de mesures a la zona coneguda com el “triangle golfo” del Poblenou per resoldre la situació actual que denuncien els veïns.

La proposta d’esquerra s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC, BComú, PSC i JxCat, l’abstenció de PP, Valents i la regidora no adscrita i el vot contrari de Cs. D’altra banda, la proposta de Cs s’ha aprovat per unanimitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona